Butter Chicken

Soms mag het ook eens wat anders! Een andere keuken, een andere kruidenmix,… Butter Chicken. Je hebt er zeker en vast al eens van gehoord, maar wist je ook dat het super makkelijk te bereiden is?! Een Indiaas gerecht dat ondertussen wereldwijde faam kent.

Garam Masala is dan ook een kruidenmix die je veel zal terug vinden in Indiase huishoudens. Ben je fan van Garam Masala, dan kan je er van uit gaan dat je fan zult zijn van van Butter Chicken. Garam masala is een kruidenmengsel van geroosterd specerijen. Het recept is afkomstig uit India. Toch is de samenstelling van het kruidenmengsel sterk verschillend van streek tot streek. Letterlijk betekent Garam Masala ‘heet kruidenmengsel‘, waarbij ‘masala’ staat voor mengsel (het woord Masala kom je bijvoorbeeld ook tegen in andere kruidenmixen, zoals Curry Masala), en Garam voor ‘Heet’. Of jou Garam Masala effectief ‘pittig of heet’ is, is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van jou Garam Masala-mengsel.

De overheerlijke smeu├»ge textuur zorgt ervoor dat dit gerecht zich perfect leent als ‘dipgerecht‘. Iets waar wij zoals de meeste ondertussen wel weten, enorme fan van zijn. Niets zo gezellig als ‘met hand en tand’ in je eten te duiken. ­čÖé Kies daarom bij voorkeur voor Turks brood of plat brood om te serveren met dit gerecht. Wat natuurlijk ook altijd kan is Butter Chicken serveren met rijst.

Buiten een heleboel kruiden, ben je uiteindelijk ook niet zo veel nodig om Butter Chicken te maken. Het belangrijkste wat je nodig hebt is tijd. De Yoghurt zorgt ervoor dat je kip sappig blijft. Voldoende tijd nemen om de kip te marineren in het Yoghurt-kruidenmengsel is daarom ook super belangrijk, wil je voorkomen dat je kip te droog wordt. Bij voorkeur leg je de kip dan ook in zijn Yoghurtbadje, de dag voorafgaande aan de bereiding.

Butter Chicken

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Bereidingstijd

25

minutes
Rusttijd

1

Dag
Totale Bereidingstijd

40

minutes

Ingredi├źnten

  • Voor de marinade
  • 600 gr Kippenhaasjes

  • 150 gr Griekse Yoghurt

  • 1 tl Kurkuma

  • 1/2 tl Zwarte Peper

  • 1 tl Zout

  • 2 cm Verse Fijngehakte Gember

  • 1 tl Garam Masala

  • 1 Teen Geperste Look

  • 1/2 tl Komijn

  • 1 tl Korianderkruiden

  • 1/2 Sap Van Limoen

  • Zeste Van 1 Limoen

  • Overige Ingredi├źnten nodig tijdens bereiding
  • 2x 40 Gr Ongezouten Boter

  • 1 Teen geperste Look

  • 1/2 Ui

  • 1 Blik tomatenblokjes (425 ml)

  • 250 ml Room

  • 1/2 tl suiker

  • 1/2 tl Garam Masala

  • 1 tl Zout

  • 1 tl Peper

  • 1 tl Kurkuma

  • 1/2 tl Komijn

  • 1tl Korianderkruiden

  • 2 cm Verse Fijngehakte Gember

  • Benodigdheden
  • Ziplock zakje (optioneel)

Bereiding

  • Voorbereiding
  • Neem een ziplock zakje (of een kom) en doe hier de yoghurt in. Voeg vervolgens alle ingredi├źnten uit de marinadelijst toe behalve de kip. Sluit het zakje en meng alles door in het zakje te kneden. Wanneer het mengsel een egale kleur heeft, kan je het zakje weer openen en voeg je de kip toe. Verdeel de marinade over de kip door opnieuw zachtjes te kneden. Wanneer alle kip onder een laagje marinade bedekt is, leg je het zakje in de koelkast. Laat marineren voor min 3 uur, bij voorkeur 24u.
  • Bereiding
  • Snipper de ui in kleine blokjes, Pers de look of hak ze fijn.
  • Verwarm in een grote pan 40 gr ongezouten boter met eventueel een scheutje olie. Bak hierin de ui en look glazig. Voeg vervolgens de kip toe. Wanneer deze ‘bijna gaar’ is, haal je de kip uit de pan en leg ze onder een afgedekte schaal.
  • Voeg opnieuw 40gr Ongezouten boter toe. Wanneer deze gesmolten is voeg je het kruidenmengsel samen met de verse gember toe. Meng deze met de ui en schraap lichtjes met een spatel het aanbaksel (indien niet zwart!) van de bodem van de pan. Dit aanbaksel zorgt voor extra smaak. Voeg vervolgens de kip en de tomatenblokjes toe.
  • Voeg tot slot de room toe en meng alles goed onder elkaar, laat even pruttelen op een laag vuurtje en serveer vervolgens met Turks brood of platbrood. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.