Halloween 🎃, iedereen die houd van kostuums kijkt al weken uit naar deze (feest)dag. Die ene dag dat je je kan en mag verkleden als je favoriete schurk of dat ene enge figuur, zonder dat mensen raar opkijken. Heerlijk gewoon!
We blijven deze week dan ook in het thema, wat dacht je nu zelf! Wie durft een hap te nemen van onze giftige appel? Misschien val je wel in een eeuwige slaap… of misschien ook niet? Eerlijk, deze Candy Apples is een echte halloweentopper!
Oorspronkelijk werden de Candy Apples (of toffee appels) gemaakt met kaneel. Vandaag doen we het een beetje anders. In plaats van de alom bekende groene appel met rode jas, gaan we vandaag voor een rode appel met zwart jasje. Net als die van de boze heks uit het sprookje van sneeuwwitje 🍎.
Een goede voorbereiding bij dit recept is erg belangrijk. Was de appels de dag voordien en leg ze in de koelkast. Dit gaat het stollingsproces na het dippen alleen maar bevorderen.
Belangrijk bij dit recept: je werkt met hete suiker! Wees dus extra voorzichtig. Als je dit op je huid krijgt… ik kan je verzekeren, dat is geen pretje. Doordat het zo kleeft, krijg je het er niet meteen vanaf, waardoor het blijft doorbranden. Dit wil je dus absoluut voorkomen. Gebruik voor de zekerheid handschoenen, zeker als je de kinderen laat helpen.
De kans bestaat dat dit je wel eens gaat mislukken wanneer je dit voor de eerste keer doet. Voor het maken van snoep is het vooral belangrijk dat je de regels rond temperatuur goed in acht neemt. (Zie kader)
Voor “Hard Crack Candy” moet je de suiker laten doorkoken tot je net 150 graden hebt bereikt. Haal je kookpot dan onmiddellijk van het vuur. Voeg vanaf dat moment geen ingrediënten meer toe zoals kleurstof of glitterstof. Dit kan je product ook doen mislukken. Ga je over de 150 graden, dan kom je in het stadium van ‘Karamel’.
Wat leuk is aan dit recept, is dat je je appels na het dippen kan afwerken/versieren zoals je zelf wilt. Je kan hier echt LOS in gaan! Maak bijvoorbeeld gebruik van sprinkles, glitterstof, sugarrocks,… om je appels dat beetje extra te geven.
Halloween Candy Apple
8
Stuks10
minutes30
minutes40
minutesIngrediënten
8-9 Rode Appels
Stevige Prikkers of Ijsstokjes
650 g Suiker
1/2 tl Azijn
350 ml Water
80 gr Glucosesiroop (1/3 cup)
2 tl Zwarte kleurstof
1 tl Smaakextract Naar Keuze
- Benodigdheden
Thermometer
Houten Lepel
Kookpot met Rondingen aan Bodem (Optioneel)
Keukenborsteltje
Silicone mat of Bakpapier
Bereiding
- Voorbereiding
- Spoel je appels onder heet water en schrob ze goed af. Boen ze nadien nog eens goed op met een propere handdoek. Doe je dit niet, bestaat de kans dat je suikerlaag na het indippen, er gewoon weer vanaf glijdt. Plaats je appelen nadien, bij voorkeur voor 24u in de koelkast.
- Voor je begint te koken, leg een silicone mat of een vel bakpapier klaar op je werkblad. Leg ook meteen een onderlegger klaar waar je je hete kookpot met het suikermengsel op kunt zetten. Wanneer dit suikermengsel klaar is moet alles erg vlug gaan. Een goede voorbereiding is dus van belang!
- Bereiding
- Voeg de suiker, het water, de glucosesiroop en de azijn samen in de kookpot. Meng het geheel goed onder elkaar. Vanaf het moment dat je er goed doorheen kunt roeren met je lepel, zet je het op een hoog vuur.
- Wanneer je siroopmengsel kookt, plaats je voor 5 minuten een deksel op de pot. Dit zorgt ervoor dat alle suikerkristallen die op dat moment nog kleven aan de randen van je kookpot, door de condens in de pan naar beneden spoelen en vermengen met het siroopmengsel. Dit is nodig om kristallisatie van in het suikermengsel te voorkomen. Kristallisatie gebeurt wanneer suikerkristallen in aanraking komen siroop. Met als gevolg dat er een kettingreactie kan ontstaan van kristallisatie. Iets wat je zeker niet wilt. spoel daarom ook regelmatig je houten lepel af zodat ook deze kristallen niet in je suikermengsel terecht kunnen komen.
- Na 5 minuten haal je het deksel van de pot en ga je met je keukenkwastje nog even langs de randen van de kookpot om eventueel resterende suikerkristallen van de randen af te spoelen.
- Voeg vervolgens nog de kleurstof en het smaakextract toe en meng goed onder elkaar. Eens dit gebeurt is, stop je met roeren en steek je de thermometer in de kookpot. Je zal zien dat de hoeveelheid waterdamp na verloop van tijd zal afnemen. Dit is nodig om je siroop op een temperatuur van 150° te krijgen. Blijf bij je kookpot. De temperatuur zal op een bepaald moment zeer snel stijgen.
- Dit is het moment dat je je appels uit de koelkast haalt en klaar zet om ze in de siroop te dippen/draaien. Zet deze appels dan op je werkblad in de buurt van je silicone mat en je onderlegger.
- Wanneer je suikermengsel een temperatuur van 150° bereikt heeft, haal je de pan onmiddellijk van het vuur en begin met het dippen van je appelen in het mengsel. Plaats je appelen dan 1 voor 1 op je silicone mat en laat de suiker harden. Na enkele minuten zijn ze klaar! Smakelijk!
Tips
- Wil je je candy-apples bewaren voor een later moment? Draai ze dan in een folie of steek ze in een afgesloten doos, vooraleer je ze in de koelkast plaatst. Doe je dit niet, dan zal je merken dat de suikerlaag op de appels weer vloeibaar wordt. Suiker heeft namelijk de eigenschap om vocht uit de omgeving op te nemen. Dit vocht maakt de suiker op zijn beurt weer vloeibaar. Dit voorkom je door het af te schermen van een ‘vochtige omgeving’.