Matcha-ijs… Ooh jonges, mag ik eventjes stoefen? Dit ijsje is gewoon buitengewoon!! Ik heb deze zomer letterlijk al 5 liter ijs gedraaid #noshame. En iedereen wie ik het heb laten proeven, was gewoon verkocht. Eerlijk, dit recept is gewoon té goed om voor mezelf te houden. #Yourewelcome
Storytime! Ik ben al een hele tijd aan het experimenteren met Matcha. Maar, wat is Matcha nu eigenlijk? Wel, het is een heerlijk en veelzijdig product. Daarnaast zeggen velen ook dat het dé powerfood onder powerfoods is. Niet alleen zou het rijk zijn aan antioxidanten, het versterkt het immuunsysteem en verbetert de stofwisseling en concentratie. Matcha ijs stond dan ook al enige tijd op mijn bucket–receptenlijst.
Toch is het cafeïnegehalte in Matcha voor mij altijd een struikelblok geweest gezien er meer dan dubbel zo veel Cafeïne in een kopje Matcha in vergelijking met een kop koffie. Best pittig dus. Hoewel het geen hartkloppingen veroorzaakt (zoals andere cafeïnerijke producten wél kunnen doen), geeft Matcha eerder een kalme maar langdurige energieboost. Toch blijft het niet ideaal voor kinderen, én geen aanrader om ‘s avonds te verwerken in gerechten zoals desserts :).
Zij die Matcha kennen, weten dat dit een Japanse groene thee is met een plantachtige, licht bitter, zeewierachtig smaakje. Zelf ben ik fan van gezoete Matcha. Dit doe ik dan met karamel of gewoon suiker. Maar… Toen kwam ik een advertentie tegen van de Matcha Bodhi blend. Precies waar ik naar op zoek was, namelijk gezoete Matcha met een vleugje vanille! Perfect om te verwerken in mijn Matcha-roomijs-recept! Ik moest deze dus gewoon uittesten. En wat een succes jongens… Schot in de roos!
Wat zo super is aan Bodhi, is dat de blends zo zijn samengesteld dat ze een laag cafeïnegehalte hebben en dus veilig zijn voor zowel kinderen en zwangere vrouwen. Een lekker gerecht voor zowel jong en oud dus. Ook is de Matcha blend reeds gezoet met een vleugje vanille, wat hem ideaal maakt voor om rechtstreeks te verwerken in drank of gerecht.
kooktips met kids: De bereiding ietsje moeilijker dan onze standaardgerechten, dit doordat het redelijk snel moet gaan allemaal. Toch probeer ik Li altijd zo veel mogelijk te betrekken in de keuken, en ga dus geen uitdaging uit de weg. 🙂 Daarnaast, welk kind wil er nu niet z’n eigen roomijs maken. Het moeilijkste voor hen zal eerder de wachttijd zijn, want de “roombereiding’ heeft minstens 6 uren koeltijd nodig. In dit recept Voegt Li eerst al de ingrediënten voor de melkbereiding toe, alsook de ingrediënten voor het eimengsel in een andere pot.
De eieren scheiden doe ik wel zelf. Wel ben ik op zoek naar zo’n ei-pipetje waarmee je het eigeel kan scheiden van het eiwit door het op te zuigen, zodat Li dit in de toekomst ook zelf kan doen. Een leuke tip voor zij die hun kids betrekken in de keuken!
De warme producten samen voegen doe ik wel zelf, gezien er een grote kans is op ei-stolling wanneer dit niet goed zou worden uitgevoerd. Het uiteindelijk ‘draaien’ van het ijs doen we dan weer samen, inclusief het proeven natuurlijk 🙂
Matcha Roomijs
4
servings10
minutes20
minutes6
Uren06:30
urenIngrediënten
1 volle schep Bodhi Matcha Blend
50 ml Heet Water
200 ml slagroom 30% vet
200 ml Halfvolle Melk
4 eierdooiers
120 gr Kristalsuiker
Snuifje Zout
- benodigdheden
Ijsmachine
Kookthermometer
Zeef
Vershoudfolie
Bereiding
- Voorbereiding: Neem een vol schepje Matcha-blend en vermeng het in een kopje met ongeveer 50 ml heet water. Meng tot zo veel mogelijk blend is opgelost. Weeg de suiker af, en scheidt de dooiers van het eiwit.
- Bereiding: Plaats een steelpannetje op middelhoog vuur. Doe hier de melk, de slagroom, de helft van de suiker en een snuifje zout in. Meng het geheel goed. Wanneer de suiker is opgelost, voeg je het Matcha-mengsel toe. Meng alles goed onder elkaar tot een egaal mengsel.
- Tegelijkertijd voeg je in een ander kommetjes de eierdooiers, de rest van de suiker en opnieuw een snuifje zout samen. Klop het geheel tot een egaal mengsel. Je zal merken dat het eigeel lichter van kleur zal worden.
- Wanneer het melk-room-mengsel het kookpunt heeft bereikt, schenk je hier een klein deel van over in het eimengsel. Blijf met je garde door het ei-mengsel kloppen om te voorkomen dat je ei gaat ‘bakken’. Giet het gehele ei-mengsel opnieuw over in het melk-room-mengsel. Belangrijk is dat je tijdens dit proces voortdurend blijft roeren.
- Plaats je melk-ei-mengsel opnieuw op een laag vuur. Al roerend verwarm je de massa tot 80°. Eens de 80° bereikt, haal je de massa van het vuur, en haal je het mengsel door een zeef en giet je het mengsel in een koude kom of pot.
- Leg bovenop het mengsel een vel plastic huishoudfolie zodat er zich geen ‘velletje’ kan vormen op de bovenste laag. Laat even afkoelen, en plaats de kom dan voor minstens 6u (ideaal is 24u) in de koelkast.
- Zet je ijsmachine klaar volgens de instructies. Voeg je ijsmengsel toe. Na 45 min is je ijs klaar om te eten, maar idealer zou zijn dat je je ijs nog enkele uurtjes in de vriezer steekt om te harden. Smakelijk!