Thaise Fishcakes Van Pangasius en Rode Curry

Deze heb je vast al voorbij zien komen op onze social media: Sissend in een pan met olie, de overheerlijke Thaise fishcakes! Hoewel niet iedereen fan is van vis, is dit viskoekje zo’n gerechtje waarbij je eigenlijk niet merkt dat je ‘vis’ aan het eten bent. Dit komt vooral doordat de vis fijngehakt en vermengd is met een heerlijk rode curry- en kruidenmengsel. Je kan het qua textuur wat vergelijken met een platte hamburger.

Hoewel het geen traditioneel ‘bbq‘-gerecht is, heb ik het onlangs wel geserveerd tijdens een barbequefeest. Naast de BBQ plaatsen we soms ook een paella pan met een flinke scheut olie die we gebruiken om te frituren. Ideaal voor fishcakes, scampi en dergelijke.

Deze viskoekjes mogen dus zeker niet ontbreken tijdens je aperitiefmoment. De Thaise fishcake is een bekend street food gerecht uit Thailand, gemaakt van vis, rode curry en verse kruiden. Als je ooit in Thailand op vakantie bent geweest, dan ben je ze zeker en vast tegen gekomen (of zelfs geproefd?) in één van de vele kraampjes op straat! Een heerlijk malse smaakbom door de vele kruiden, voorzien vaneen heerlijke zoetzure dip.

Voor het maken van dit gerecht is de keuze van je vis erg belangrijk. Hoe steviger de vis, hoe steviger de koekjes. Pangasius zijn naar mijn gevoel een superinteressant ingrediënt omdat het een zachte vis is, met (wanneer rauw) kleverige textuur die ervoor zorgt dat je een lekker homogeen mengsel krijgt met heerlijke bite.

Afhankelijk van de grootte van je koekjes, kan je met dit recept 30 kleine koekjes of 15 grote koekjes maken. Enjoy!

Thaise Fishcakes Van Pangasius en Rode Curry

Recipe by Farah
Aantal Personen

2

servings
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

15

minutes
Totale Bereidingstijd

35

minutes

met dit recept maak je zo’n 9 fishcakes!

Ingrediënten

  • 100 g Pangasiusfilet

  • 2,5 el Rode Curry

  • 2 Eierdooiers

  • 1 tl Vissaus

  • 3 tl Suiker

  • 100 gr Boontjes

  • 12-15 Blaadjes Limoen Blaadjes (vers of ingevroren)

  • 15 gr Verse Thai Holy Basil

  • Zoetzure dip

  • Benodigdheden
  • Blender

  • schaal

  • Plastic Handschoenen (optioneel)

  • Plank (optioneel) met bakpapier + olie

Bereiding

  • Voorbereiding
  • Snij de boontjes in dunne ringetjes, doe in een kommetje en plaats aan de kant voor later. Neem de kaffirblaadjes en verwijder de stengel en het verlengde ervan wat door het midden van het blad loopt. Leg linker- en rechterdeel van de blaadjes op elkaar en snij in dunne julienne. Neem de verse Thaise Holy Basil en hak ook deze grof. Doe beide in een kommetje.
  • Plaats een vel bakpapier op een plank. Smeer deze extra in met olie om plakken te voorkomen.
  • Bewerking
  • Doe de pangasiusfilets in de blender en blend tot de vis een kleverige massa geworden is. Dit duurt enkele minuten
  • Voeg vervolgens de vissaus, de rode curry, de suiker en de eierdooiers toe. Blend opnieuw tot je merkt dat je gehakte vis overal dezelfde egale kleur heeft.
  • Verplaats je visgehakt in een schaal. Merk je tijdens het overscheppen dat je hier en daar nog wat rode curry tegen komt die onvoldoende verspreid is, meng deze dan goed onder de rest zodat alles evenredig verspreid is.
  • Voeg vervolgens de boontjes en de verse kruiden toe, schep deze onder je visgehakt.
  • Trek je plastic handschoenen aan tegen het kleven en neem je plank met bakpapier erbij. Je gaat nu de fishcakes bewerken/vormen. Maak je vingers (lees handschoenen) nog even nat voor je begint, ook dit is vooral tegen het kleven
  • Neem een matige hoeveelheid van het visgehakt en duw deze tussen je handen/vingers plat tot een schijfje. Je maakt ze zo groot als je zelf wenst. Zorg ervoor dat je viskoekjes allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben. twijfel je na dit te lezen nog over hoe je aan de slag moet gaan en/of baseer je je liever op beelden? Klik dan even door naar onze instagrampagina waar je het bereidingsproces kan zien.
  • Verwarm royale hoeveelheid olie in een pan (min 0.5 cm olie) om te frituren. Eens de olie warm is, leg je de fishcakes in de pan. Draai om wanneer ze beginnen te bruinen. Wanneer je cakes aan beide kanten mooi goudbruin gekleurd zijn, zijn ze klaar om te serveren.
  • Serveer met zoetzure saus als bijgerecht met rijst, of als fingerfood. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.