Thaise gebakken rijst, een veel gevraagd verzoekje! Zij die ons volgen op Instagram hebben het al voorbij zien komen. Al ben ik niet snel tevreden… Dat was dan ook de voornaamste reden waarom ik het recept niet meteen online heb gezet. Na wat verfijning, is hij er dan eindelijk! 🙂
Wanneer je andere recepten bekijkt, zal je vaak lezen dat je best de rijst van een dag oud gebruikt. Toch zeg ik je dat dit eigenlijk niet nodig is. Je kan ook je (lichtjes onderkookte) verse rijst uitspreiden over een plaat of schaal. Dit is nodig zodat de stoom weg kan. Wanneer de rijst lichtjes in afgekoeld, ga je merken dat ze een vastere structuur zal hebben dan voordien. Perfect voor je gebakken rijst!
Tijdens mijn “leertijd” in de Thaise keuken heb ik dit gerecht eindeloos veel proberen maken, waarvan de meeste zijn mislukt :). Ik heb dan ook een enorm grote haat-liefde verhouding met dit gerecht. De juiste hoeveelheden zijn zo belangrijk om dat ene lekkere einddoel te bereiken. En hoe je het ook draait of keert, de Aziatische afkruiding is toch wel wat anders dan onze Europese keuken. je moet al enige kennis hebben over het ‘smakenpallet‘ om te weten wat er mist, welk product je moet toevoegen,.. en laat het nu dat zijn waar ik het lang moeilijk mee heb gehad :).
Ondertussen, enkele jaren verder, hoop ik jullie deze zoektocht te besparen door zelf recepten uit te werken! lekker makkelijk toch! 😀 Nu, veel is ook afhankelijk van de producten die je gebruikt. Ik heb gemerkt dat hier ook wel wat vragen over zijn. Ik gebruik voornamelijk de producten van Healty Boy Brand. Dit is één van de bekendste merken in Thailand, waardoor je ze ook makkelijk bij ons kan vinden. Je kan ze vinden bij de Toko’s in de winkel of online.
Belangrijk bij het maken van dit gerecht, is dat je het best max per 2 portie (=500 gr rijst) maakt. Dit is dan ook een recept voor 2 personen. Waarom? Als je te grote porties tegelijk klaarmaakt, vergroot je het risico dat niet alle rijst een gelijke hoeveelheid saus opneemt, wat de kwaliteit en de smaak parten zal spelen. Daarnaast gaat de bereiding ook gewoon zo snel, dat dit makkelijk te doen is.
kooktips met kids: Dit is weer zo’n gerecht waarbij de bereiding snel en makkelijk is. Je bent meer tijd kwijt aan de voorbereiding dan aan de bereiding :).
Tijdens de voorbereiding laat ik Li helpen met het uitsorteren van de gekuiste groentes en het snijafval. De versneden groentes legt ze in kommetjes klaar om te verwerken. Ook helpt ze met het samen voegen van de ingrediënten voor de saus.
Tijdens de bereiding hou ik Li bij het bakken van de kip op een veilige afstand. Dit o.w.v. de vele hete spatten. Eens dit achter de rug is, helpt ze weer met de ingrediënten toevoegen tijdens het bakken. Roeren doe ik in dit gerecht zelf omdat het vrij snel moet gaan en het risico voor verbranden door het hoog vuur te groot is.
Thaise Gebakken Rijst
2
Personen20
minutes15
minutes35
minutesIngrediënten
500 gr Gekookte jasmijnrijst (= 250 gr gedroogde jasmijnrijst)
2 Tenen Look
1 Ui
1 Wortel
3 Lente-Uien
1 Kippenfilet
2 Eieren
2 el Oestersaus + 1 el Oestersaus
3 el Thin Sojasaus
1 tl Vissaus
1 tl Suiker
1/4 tl Peper
1/2 tl umamikruiden
Bereiding
- Voorbereiding: Kook de rijst gaar. Spreid de rijst uit over een plaat of schaal zodat de stoom weg kan.
- Snij de kip in dunne reepjes of blokjes. Leg ze in een schaaltje en marineer ze met 2 el oestersaus, peper en zout. zorg dat alle kip met een laagje saus bedekt is.
- Snij ondertussen de groentjes: schil de wortel en snij in kleine blokjes. Snipper de ui en pers de look. snij de groene stengels van de lente-ui en snij deze in dunne ringetjes. Deze gebruik je voor de garnering net voor het serveren. Het witte gedeelte van de lente-ui snij je in stukken van ongeveer 2 cm.
- Meng in een potje de rest van de oestersaus, de sojasaus, de vissaus, de palmsuiker en de umamikruiden toe. Door het op voorhand af te meten, wordt het nadien makkelijker om toe te voegen en verbranding te voorkomen.
- Kluts de eitjes in een kopje, en klop het eiwit en -geel tot een egale massa.
- Bereiding: giet een scheut olie in een wokpan en verwarm op middelhoog vuur. Doe hier de kippenblokjes bij en bak ze ‘bijna’ gaar. Doe de kip in een kommetje en zet ze even aan de kant.
- Verhoog de temperatuur van het vuur. Voeg nu de wortelen toe aan de wok. Bak tot ze lichtjes transparant worden. voeg dan de ui, lente-ui en look toe. Roer goed om.
- Wanneer de ui glazig begint te worden, voeg je de kip en de saus toe. Voeg kort erna de rijst toe. Verdeel de rijst over de pan en meng alles goed onder elkaar zodat alle rijst onder een laagje saus bedekt is.
- Verplaats de rijst naar 1 kant van de wok zodat een gedeelte van de pan vrij komt. Giet hier het eimengsel in. wanneer het begint te stollen, roer je het ei om, zodat het verder kan stollen. Eens je roerbak-ei klaar is, meng je het onder de rijst. Laat nog eventjes aanbakken en je gerecht is klaar.
- Voor het serveren overtrooi je nog wat met groene lente-ui, én klaar! smakelijk!
Tips
- Is de afkruiding naar jou gevoel te zout, dat kan natuurlijk altijd, alle producten hebben een eigen smakenpallet. Je kan altijd wat suiker toevoegen om het wat minder zout te maken.
- Optionele smaakmakers zijn: Chilivlokken, Zure pepers (in azijn), vissaus en suiker. Deze smaakmakers worden in Thailand op tafel gezet zodat iedereen zijn eigen gerecht kan personaliseren naar eigen smaak. Zelf vul ik dit lijstje graag aan met gebakken look in olie én geroosterde pinda’s. Ikzelf heb deze smaakmakers altijd op mijn voorraadplank staan maar het is zeker géén must! Klik Hier voor meer info en bereiding van deze smaakmakers.
Dit recept heb ik na mijn reis door Thailand al een paar keer gemaakt,. In ieder geval de basis. Elke anders, maar erg lekker
Dank je wel voor deze fijne reactie Gerja! Ik ben erg blij dat ons gerecht bij je in de smaak valt!
top recept !