Wie is nu niet fan van een vispannetje tijdens de winterperiode? Ik wel! Daarnaast is het bij velen ook nog eens een topgerecht bij de feestdagen! En laat dat nu net mijn uitgangspunt zijn van deze maand, feestdagen-inspo! Ik serveer mijn vispannetje altijd met pommes duchesse. Deze zijn niet alleen super lekker, het ziet er ook gewoon lekker fancy uit!

Een vispannetje is niet iets wat wekelijks op onze menu staat. Integendeel. Een vispannetje maak ik maar enkele keren per jaar. Vooral in de winter. Ken je dat; iets wat écht lekker is, maar je eet zo weinig waardoor het iedere keer zoveel voeldoening geeft ALS je het eet? Wel, dat gevoel heb ik na dit vispannetje!

Wat vele denken is dat het erg tijdrovend is. Laat me je geruststellen. Dat is het zéker niet! het is meer een kwestie van time management. Zet je kookpot met water al op het vuur terwijl je je groenten voorbereidt. Door enkele handelingen te combineren win je tijd, waardoor je gerecht in een mum van tijd op tafel staat! De eerste keer zal wat zoeken tijd. Maar je zal zien, Easy Peasy!

kooktips met kids: Natuurlijk kookte Li opnieuw met mij mee. Normaal doe ik de voorbereiding (het versnijden van de groentjes) zelf. Dit krijg ik ondertussen als maar minder goed voor elkaar:). Zo vlug ik de besteklade opentrek, staat mijn hulpje naast me met de vraag “wat gaan we koken vandaag?” 🙂 Heerlijk toch! Ik laat haar ondertussen dus ook al wat meehelpen met de voorbereiding. Met een julienne-dunschilmesje leer ik ze om wortelen te verwerken. En vooral, hoe ze het mesje van zich af moet duwen tijdens het gebruik ervan, én waarom ze het zo moet doen. Wees altijd duidelijk. Alleen zo leren ze bij! Vanzelfsprekend blijf ik wel naast haar staan, want ook met een dunschillers kan je je bezeren.

Daarnaast doet Li ook haar ‘al toegeëigende’ taakjes :): Het toevoegen van ingrediënten, roeren in de kookpot, afkruiden, proeven (doorheen heel de bereiding, van ALLES :p), én in dit gerecht de afwerking met kaas.

Vispannetje

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

30

minutes
Baktijd

20

Minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

  • 2 Moten Zalm Zonder Vel

  • 200 gr Kabeljauwfilet

  • 100 gr Grijze Garnalen

  • 500 ml Kookroom

  • 70 Gr Prei

  • 60 gr (Kleine) Champignons

  • 1 Wortel

  • 1 Ui

  • 1 Teen Look

  • 1/8 Cup (30 ml) Witte Wijn

  • 1 el Mosterd

  • 1 tl Witte Roux

  • 300 ml Water

  • 1 Blokje Visbouillon

  • 4 Stengels Peterselie

  • 1/2 tl viskruiden

  • Geraspte Kaas

Bereiding

  • Snipper de ui en look fijn. Snij de wortel in fijne, korte julienne. Snij de prei fijn. Indien je geen kleine champignons gevonden hebt, snij de grotere champignons dan in kleinere delen. Hak de peterselie fijn.
  • Breng ondertussen het water aan de kook. Laat hierin het bouillonblokje smelten en neem van het vuur. Leg de vis in het water en dek de pot af met een deksel. Laat 10 min staan.
  • Verwarm in een tweede kookpot een scheutje olie. Stoof vervolgens de ui en look glazig. Voeg de prei toe en stoof deze even aan. Blus met room.
  • Haal de vis na 10 min uit het water en leg op een snijplank. Snij de vis in kleinere delen, om deze later de verdelen over de vispannetjes. Giet het boullionwater NIET weg!
  • Voeg aan je roompannetje de worteltjes en de champignons toe. Voeg vervolgens de wijn, mosterd toe. Meng goed en laat inkoken.
  • Voeg het resterende bouillonwater toe, samen met de viskruiden en de witte roux. Laat enkele minuten inkoken, de saus zal dikker worden. Meng tot slot de peterselie door de saus.
  • Neem je vispannetjes/-schaaltjes erbij. Verdeel eerst de rauwe garnaaltjes over de 4 pannetjes. Doe vervolgens hetzelfde met de kabeljauw en de zalm. Overgiet de pannetjes met de roomsaus waarna je het geheel overstrooit met geraspte kaas.
  • Plaats de pannetjes in een voorverwarmde oven op 200° voor 20 min. Gratineer indien gewenst. Nadien zijn ze klaar om te serveren. Smakelijk!

Tips

  • Hou je van mosseltjes? Deze kan je natuurlijk ook in je vispannetje verwerken! Mosselen hebben een korte gaartijd. Doe ze dus, net zoals de garnaaltjes, rouw in je vispannetje. Zorg wel dat ze goed gekuist zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.