Pasta Aglio e Olio

Pasta Aglio e Olio, ofwel pasta met look en olie is traditioneel een gerecht afkomstig uit Napels. In de volksmond zeggen ze ook wel eens “de pasta van de armen“, wat het oorspronkelijk ook was. Zoals je zult zien, veel ingrediënten heb je niet nodig voor dit gerecht. Maar met een minimaal aan (goedkope) ingrediënten kan je ook een heerlijk gerecht maken!

Doordat dit van oorsprong een “poor man’s pasta” is, heeft dit gerecht ook geen toevoegingen van vlees of vis. We weten allemaal dat dit vaak de duurste ingrediënten zijn in een gerecht :). Een vegetarische Italiaanse klassieker met een licht-pittige ondertoon welke perfect past in het plaatje “comfortfood” dus.

kooktips met kids: Ik probeer altijd om zo veel mogelijk ingrediënten versneden klaar te zetten voor we beginnen aan de bereiding.

Ondertussen is Li natuurlijk al super handig in de keuken. Ze kent al bepaalde vaste terugkomende handelingen. In dit gerecht doet Li dan ook de volgende handelingen: Olie verhitten, Peterselie en look toevoegen en afkruiden. Allemaal taakjes die Li helemaal zelf kan, dat kan al tellen toch?

Pasta Aglio e Olio

Recipe by Farah
Aantal Personen

2

servings
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

25

minutes
Totale kooktijd

35

minutes

Ingrediënten

  • 200 gr Ongekookte Spaghetti

  • 1 Liter Water + 2 tl Grof zout

  • 2x 125 ml Kookvocht (2x 1/2 cup)

  • 75 ml Olijfolie Extra Vierge

  • 2 Grote Tenen Look

  • 10 Stengels Platte Peterselie

  • 1 Milde Rode Peper

  • Chilivlokken

  • Sluifje Peper en Zout

Bereiding

  • Voorbereiding: Scheidt de blaadjes peterselie van de stengels. Hak beiden fijn, maar hou apart. Pers de look. Snij de rode peper in de lengte door. Verwijder de zaadlijst en snij de 2 delen dan opnieuw door midden.
  • Zet een kookpot op hoog vuur. Doe hier het water met zout in en breng aan de kook.
  • Bereiding: Wanneer het water voor de pasta bijna het kookpunt bereikt heeft, giet je de olie in een grote pan op middelmatig vuur. Voeg ondertussen de pasta toe aan aan het kokende water. Kook de pasta bijna-gaar. Giet de pasta dan af, maar hou het kookvocht bij.
  • Voeg de peterseliesteeltjes, de look en de rode peper toe aan de olie. De inhoud van de pan mag niet “bakken”. Enkel sissen. Blijf constant roeren om het bakken te voorkomen. Zo nodig zet je het vuur op een lagere stand.
  • Wanneer je de look lichtjes ziet verkleuren haal je de rode peper uit de pan. Deze heb je niet meer nodig. Voeg vervolgens een eerste 1/2 cup (125ml) kookvocht toe. Verhoog het vuur zodat het water kan verdampen. Voeg na het reduceren opnieuw een 1/2 cup toe en blijf roeren tot opnieuw voldoende water verdampt is. Dit zal enkele minuten duren. door te reduceren zullen de smaken versterken. Dit proces is essentieel.
  • Zet het vuur opnieuw laag. Voeg nog een snuifje peper en zout toe, alsook de bijna-gaargekookte pasta. Deze pasta zal nog verder garen in de pan met het oliemengsel. Voeg tot slot de fijngehakte peterselie toe en meng goed onder.
  • Tot slot kan je, indien gewenst nog wat chilivlokken toevoegen. Ook kan deze pas toegevoegd worden per portie voor zij die dit wensen. Je gerecht is klaar om te serveren. Smakelijk!

Tips

  • het is misschien niet traditioneel, maar je kan je gerecht natuurlijk ook altijd afwerken met wat Parmezaanse kaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.