Jullie hebben vast gemerkt dat het eventjes stil is geweest aan deze kant van het scherm. Maar we hebben zeker niet stil gezeten! Naast een hoop voorbereidingswerk voor komende “blog”periode hebben we het ook enorm druk gehad met onze eigen tomatenoogst. Onze tomaten zijn echt LOCO gegaan, waardoor we heel wat passata hebben kunnen maken voor in de winter. Want eerlijk, er is niets zo lekker als homemade passata!
Maar hoe doe je dat nu? Passata maken? Eigenlijk is het super simpel. Het enige wat je nodig hebt, zijn wat kookpotten, een vergiet, een zeef, een ‘passe-vite’ én tijd!
Er zijn meerdere manieren om Passata te maken. Wij kiezen hier voor de traditionele manier van la mamma Italia. Toch zal je, als je recepten gaat opzoeken, zien dat er ook mensen zijn die passata maken zonder passe-vite, maar met een mixer. Wij doen dit niet. Niet alleen geven de gemixte pitjes een ‘smaakje’ af aan je passata, daarnaast hou ik ook gewoon van de kunst van traditionele gerechten.
Naast de passata hou je na het zeven ook altijd tomatenbouillon over. Een heerlijke basis om een smaakvol soepje van te maken! Zo maken we naast onze flessen passata bijna evenveel flessen soep.
Wij kiezen er ook iedere keer voor om onze passata te wecken. Zo hebben we ook tijdens de winter nog kunnen genieten van onze huisbereide passata wanneer we geen tomaten meer kunnen oogsten. Wecken is een techniek die vroeger vooral door onze grootouders werden toegepast om voedingsmiddelen langer te bewaren zonder het te moeten invriezen, drogen,… Door te wecken bewaar je voedingsmiddelen in speciale glazen potten, die luchtdicht worden afgesloten d.m.v. een warmwaterbad.
Anders aan dit recept in vergelijking met onze andere recepten, is dat we er geen ‘tijden’ op kunnen kleven. alles is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid tomaten die je gebruikt. Als voorbeeld: Met 5 kg tomaten konden we 3,5 flessen van 750 ml vullen met passata. Maar ook dit verschilt naargelang het soort tomaat je gebruikt.
kooktips met kids: De bereiding is helemaal niet moeilijk, maar kent wel een tijd- en arbeidsintensief proces. Desalniettemin heeft mijn kleine mastercheff me iedere keer bijgestaan, bij elke stap in het proces. Van het snijden (en proeven) van de tomaten, tot het zeven va de pitjes. Je kan ons aan het werk zien via deze link!
Home made Passata
Ingrediënten
Tomaten (min 2 kg)
Suiker
Zout
Verse basilicum (optioneel)
- benodigdheden
Vergiet
Zeef
Passe-vite
Grote kookpot
2 grote kommen
Bewaarflessen (optioneel)
Bereiding
- Spoel de tomaten zorgvuldig af. Snij de tomaten in 4, verwijder het harde verlengde deel van het steeltje indien aanwezig. Verzamel alle tomaten in een grote kom.
- Breng in een grote kookpot 200 ml water aan de kook. Voeg vervolgens de gesneden tomaten toe en plaats het deksel op de kookpot. Laat 5 à 7 min inkoken (tot ze zacht beginnen worden). Roer de tomaten na 2 min even om.
- Plaat een vergiet over een grote kom of kookpot. Haal de tomaten van het vuur en giet de inhoud van de kookpot over in het vergiet. Gebruik het tomatenbouillon uit de kom bij voorkeur voor een heerlijke soepje of giet het weg. Je hebt deze niet nodig voor de passata.
- Veeg je oorspronkelijke kookpot even schoon en zet hem op je werkblad. Plaats de passe-vite bovenop de kookpot en vul hem schep voor schep met de tomatenmassa uit het vergiet. Wat je over houdt na het zeven is je passata!
- Toch zijn we nog niet klaar. Na het passeren van de gekookte tomaten schep je de inhoud nog eens over in een zeef boven een nieuwe kom zodat je de pitjes uit de passata kunt zeven. Na het zeven nog even afkruiden met suiker, zout en eventueel verse basilicum, waarna je Passata klaar is om te verwerken (of om te wecken). Smakelijk!