Restjesdag! Dit is weer zo eentje, een “restjesdag-gerecht”. Lekker snel klaar, met een minimum aan ingrediënten. Dit is em!
Ik hou ervan als een gerecht, gemaakt van overblijfselen uit koelkast en vriezer gewoon op z’n plaats valt op je bord. Het geeft me ook die dubbele voldoening, je smaakpapillen worden getriggerd én je voorkomt dat enkele schaambrokjes uit de koelkast bij het afval belanden😄 . #30ergoals?!
Ik vind het ook belangrijk om op die manier te streven naar een restjes-vrije levensstijl. Lukt me dit altijd? Neen, maar ik streef er wel naar en hoop dit ook mee te kunnen geven aan Li, in de hoop dat zij hier later op dezelfde manier mee aan de slag gaat.
Niets doet er meer ‘(hart)pijn’ als vervallen etenswaren weg te moeten gooien… Zo zonde van het prachtige product. Ik zei het al eerder: Het is belangrijk regelmatig stil te staan met al het waardevolle wat onze aarde te bieden heeft, en het vaak lange (groei)proces dat een product doormaakt voor het in onze handen terecht komt. Mede door Li mee te betrekken in het zaai en kweekproces in onze eigen moestuin, hoop ik hier ook bij haar meer bewustzijn in te creëren
Ook is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om thuis te komen en in een gevulde koelkast te kijken. Daarom, een ode aan restjesdag-gerechten!
kooktips met kids:
Opnieuw een leuk én makkelijk gerecht om met je kinderen samen klaar te maken! weinig stappen te doorlopen en maar 1 pan om in de gaten te houden.
Bij zulke 1-pansgerechten helpt Li van bij het stoven van de ui en look, tot aan de afkruiding! Stap voor stap doet ze alles zelf, in het bijzijn van een volwassenen weliswaar :). Toevoegen, roeren, mengen,… Ze doet het allemaal, zolang er maar iemand in de buurt is die zegt wat ze wanneer moet doen.
Wat het in dit gerecht nog makkelijker maakt, is dat we werken met weinig ‘af te wegen‘ producten. Restjesdag = wat er is, gaat erin 😄
Pasta met Zalm en Boontjes in een Roomkaassausje
2
Personen10
minutes20
minutes30
minutesIngrediënten
200 gr Roomkaas
400 gr Tagliatelle gekookt (zie restjesdag 😋) of 160 gr Ongekookte Tagliatelle
1 Ui
1 Teen Look
1 tl zalmkruiden
50 gr Spinazieboontjes
250 ml Water
1/2 vis bouillon
1/4 tl Peper
2 Zalmmoten
1 tl Mosterd (Dijon)
Bereiding
- Voorbereiding: Verwijder de schil van de ui en de look. Snij de ui en look in fijne blokjes. Pers de look indien mogelijk.
- Indien je geen pastarestjes te verwerken hebt maar nog pasta moet koken: zet ondertussen een kookpot met water op hoog vuur en breng deze aan de kook. Doe de tagliatelle in de kookpot en laat koken tot ze gaar is. Giet nadien af in een vergiet en laat uitlekken.
- Meet 250 ml water af in een maatbeker. Verwarm deze hoeveelheid en los er het bouillonblokje in op, zet klaar voor tijdens het kookproces.
- Dop je boontjes door aan beide eindes van alle boontjes de puntjes te verwijderen. Snij vervolgens in stukken van ongeveer 2,5 cm.
- Bereiding: Verwarm een klontje boter in een grote pan op middelhoog vuur. doe de ui en look in de pan, samen met de boontjes. laat enkele minuutjes aanstoven. Voeg hier vervolgens de roomkaas en het bouillonwater aan toe. Roer onder elkaar tot je één egale saus krijgt.
- Snij ondertussen je zalmmoten in blokjes en voeg deze toe aan de saus. Laat ze meekoken tot de zalm gaar is. Voeg de mosterd toe en kruid af met peper en zalmkruiden.
- Wanneer je saus op smaak is, roer je de pasta erdoor. Doe dit tot alles onder een laagje saus bedekt zit. Laat kort mee opwarmen, waarna je klaar bent om te serveren. Smakelijk!
Tips
- Philadelphia natuur of een soortgelijk huismerk is een perfect voorbeeld van een ‘roomkaas’.