Belofte maakt schuld, en dus gaan we nog eventjes verder met onze heerlijke wintergroentjes! Met deze keer in de spotlights: witloof! Witloof is niet ieders favoriet o.w.v. zijn bitter karakter. Maar heb je al eens gekarameliseerd witloof geprobeerd?! Dat is echt mijn favoriet. En ik daag je uit het ook eens te proberen! je zal versteld staan.
Door het grote smakenpallet dat in dit gerecht wordt aangesproken, is de bereiding ook iets wat uitgebreider. Om de smaken echt tot z’n recht te laten komen, is het dan ook nodig om in verschillende pannen te werken. Zo blijft elk product z’n puurheid bewaard. Helaas pindakaas voor de afwasser :).
De bereiding gebeurt in meerdere fasen: De voorbereiding, de bereiding van de scampi, de bereiding van het spek en witloof en tot slot de bereiding van de saus. Haleluja! Lijkt een hele boterham, maar je gaat zien dat het enorm meevalt :).
kooktips met kids: Zoals gewoonlijk, probeer ik de voorbereiding (snijden van de groentjes) zelf te doen. Lukt dat? Niet altijd. Ik heb het gevoel: Des te ouder ze worden, des te moeilijker :). Op momenten wanneer dit niet lukt, probeer ik Li ook hierin een taakje te geven, zoals bijvoorbeeld de gesneden groentjes in een kommetje te leggen. Het gaat ook niet altijd over de moeilijkheidsgraad van de taak, maar om de betrokkenheid in de activiteit.
Omdat alles dan in kommetjes klaar staat, is het nadien tijdens de bereiding ook handig voor Li om de ingrediënten toe te voegen.
Wat ik ook meestal doe is alle producten op voorhand afwegen en afmeten zoals bijvoorbeeld in dit recept de juiste hoeveelheid room in een maatbeker doen, de juiste hoeveelheid kaas in een kommetje,… Zo stel ik haar (on)geduld niet al te veel op de proef tijdens zulke ‘langere’ bereidingen :).
TIP: Heb je nog wat saus over? Gooi het niet weg! Je kan deze nog invriezen voor later! Handig toch?
Gekarameliseerd Witloof met Orzo en Scampi
4
Personen30
minutes30
minutes1
hourIngrediënten
500 gr Scampi
600 gr Witloof
200 gr Gerookte Spekblokjes
150 gr Orzo
100 gr Boter + Extra Klontje
2 el Honing
2 el Rode Pesto
100 dl Room
15O gr Geraspte Emmentaler
1 Ui
3 Tenen Look
1 Zakje Gemengde Sla
Kerstomaatjes
Parmezaanse Kaas Schilfers
Peper & Zout
1/2 blokje Groentenboullion
Olijfolie Extra Vierge
Bereiding
- Voorbereiding
- Plaats een kookpot met water en een half blokje groentebouillon op het vuur en laat de Orzo koken zoals op de verpakking vermeld staat.
- Wanneer de kooktijd bereikt is, giet je de gekookte Orzo in een vergiet en spoel het kort met warm water.
- Maak ondertussen de scampi’s schoon. Leg alle gekuiste scampi’s in een kommetje. Overgiet met een goede scheut olijfolie extra vierge. Doe er nog een geperst teentje look bij, kruid af met peper en meng goed onder elkaar. Indien mogelijk, laat voor minstens 30 minuten marineren.
- Snipper de ui en de look. Verwijder de kern uit het witloof en snij de rest in fijne, korte reepjes.
- Bereiding scampi’s
- Doe het klontje van 100 gr boter in een pan en zet op middelhoog vuur. Bak hierin de scampi’s gaar.
- Schep de scampi’s uit de pan en doe ze in een kommetje. Zorg ervoor dat zo veel mogelijk bakvocht in de pan blijft. Dit ga je later nog nodig hebben voor de saus.
- Bereiding Witloof
- Plaats een nieuwe pan op middelhoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en bak ze krokant.
- Schep de gebakken spekblokjes uit de pan en doe ze in het kommetje van de scampi’s.
- Doe in dezelfde pan van de spekblokjes het 2de klontje boter en plaats op middelhoog vuur. Eens gesmolten, Bak je de ui en look glazig. Voeg dan de witloof toe. Doe er vervolgens de honing bij en bak tot ook deze glazig is.
- Schep de ui en witloof in een kom of bord, maar probeer er opnieuw voor te zorgen dat zo veel mogelijk van het bakvocht in de pan blijft. Dit vormt de basis van de saus.
- Bereiding Saus
- Voeg het bakvocht van het witloof én die van de scampi’s samen en zet op middelhoog vuur. Doe hier de rode pesto, de room en de gemalen kaas bij. Meng goed tot een smeuïg geheel. Kruid af naar smaak met peper en zout.
- Dresseren
- Neem je borden erbij. Start met een laagje gemengde sla op de bodem. Doe hier enkele schepjes Orzo bovenop. Schep over de Orzo wat saus. Leg hier op wat witloof. Dresseer hierop de scampi’s en het spek. Drizzle er nog wat saus overheen. Werk af met wat gesneden kerstomaatjes en Parmezaanse kaasschilfers. Smakelijk!