Yess baby, Comfort-food is LIFE! Hou je vast. Want dit pastagerecht is niet alleen super fancy, het is ook gewoon overheerlijk. Wil jij indruk maken tijdens je date, bij je schoonouders, of gewoon bij je partner? Go for it! Niemand gaat kunnen weerstaan, promise!
Sommige onder jullie weten dat we al een tijdje bezig zijn met het telen (en oogsten) van onze eigen groenten. Van grond tot bord zoals ze zeggen :). Zij die ons volgen op social media weten dat onze aller eerste courgettenoogst (ooit!) méér dan goed gaat. Een reden te meer om een courgettengerecht uit te werken! En oooh boy was dit even een schot in de roos?!
Ik heb mijn liefde voor Orzo nooit echt onder stoelen of banken gestoken :). Je kan het dus al raden voor welke pasta-soort ik ben gegaan 🙂 Het geeft zo veel creatieve mogelijkheden. Door z’n klein formaat is het een perfect ‘vulmiddel’. De heerlijke ‘al dente’ bite van de Orzo in combinatie met de krokante spekjes, je weet niet wat je overkomt. Ik zeg het je, dit is gewoon ‘Next Level’!
Wij hebben dit gerecht gemaakt met bol-courgetten. Soms kan het wat moeilijker zijn om deze courgettensoort te vinden. Voorlopig liggen ze niet standaard in de supermarkt. Hoewel ook deze soort de laatste maanden in populariteit winnen, is dit gerecht ook perfect te maken met andere courgettensoorten.
kooktips met kids:
Starten doen we altijd met het koken van de Orzo, omdat het een langere kooktijd nodig heeft. Li helpt met het afwegen van de Orzo en het toevoegen van de groentebouillon en de Orzo aan het kokend water.
Het uithollen van de courgetten doe ik meestal zelf. Omdat je best wel makkelijk met je lepel door de schil kan steken, lijkt het me het veiligste om dit zelf te doen :).
Verder helpt ze ook met het toevoegen van de ingrediënten aan de tomatensaus (look, ui, room, tomaten + kruiden) en het omroeren doet ze als de beste. Om niet te vergeten het afwerken (en proeven van :)) met een toefje kaas!
Gevulde Courgetten met Orzo en Spek
4
Personen15
minutes20
minutes30+20
Minutes1
hour5
minutesIngrediënten
150 ongekookte gr Orzo
150 gr Ontbijtspek
1 Ui
2 Tenen Look
250 ml Room
150 ml water + 1 blokje Rundsbouillon
100 gr Cherry Tomaten
3 el Tomatenpuree
20 gr Geraspte Emmentaler
4 à 5 Bolcourgettes (100 gr Vruchtvlees)
1/3 blokje Groentebouillon
Basilicum
Oregano
Rozemarijn
Peper en Zout
Bereiding
- Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. - Was de courgettes goed. Snij tot 1,5 cm onder de stengel van de courgette, alsof je het hoedje er vanaf neemt. Haal een deel van het vruchtvlees uit de courgette, maar hol hem niet volledig uit tot tegen de schil. Zorg dat je zeker nog 1 cm vruchtvlees onder de schil laat zitten. Kruidt de binnenkant van de courgette met peper en zout. Leg de courgetten met hoedje in een ovenschaal en plaats voor 30 min in de oven.
- Bewaar 100 gr van het vruchtvlees. Snij deze in fijne blokjes. De rest van het overgebleven vruchtvlees heb je niet nodig voor dit gerecht, maar kan je bijvoorbeeld wel invriezen voor een ander gerecht later.
- Verwijder de schil van de ui en de look. Snij de ui en look in fijne blokjes. Pers de look indien mogelijk. Halveer de Tomaatjes.
- Zet ondertussen een kookpot met water op hoog vuur en breng deze aan de kook met 1/3 blokje groentebouillon. Doe de Orzo in de kookpot en laat koken tot ze gaar is. Giet nadien af in een vergiet en laat uitlekken.
- Verwarm 150 ml water in de microgolfoven. Doe hier het blokje rundsbouillon in. Roer tot het gesmolten is.
- Bereiding:
Zet een diepe pan op een laag-middelhoog vuur. Leg hier het flinterdunne ontbijtspek in zodat het zachtjes kan garen. Dit neemt z’n 10-15 min in beslag. Door dit op laag vuur te doen, krijg je krokant spek dat niet aangebakken is. Eens krokant, haal je ze uit de pan en snij je ze in reepjes. Zet het gesneden spek aan de kant voor later. - Neem de pan met het spekvet en verhoog het vuur. Bak in deze pan de ui en look glazig. Voeg vervolgens het bouillonwater toe en laat kort inkoken.
- Zet het vuur op een middelhoge stand. Voeg de tomatenpuree toe en roer tot je een tomatensaus krijgt. Voeg vervolgens de room toe en meng tot een egaal geheel. Voeg de cherrytomaten en de kruiding toe en laat kort inkoken. Voeg tot slot de kaas toe. Meng goed onder elkaar en zet de gehele sauspan even aan de kant.
- Voeg de uitgelekte Orzo toe aan het kommetje gesneden spek. Voeg hier ook nog de blokjes vruchtvlees van de courgette aan toe en 6 el van de tomatenroomsaus. Meng alles goed onder elkaar.
- Neem de courgettes erbij nadat ze 30 min in de oven hebben gestaan. Neem het hoedje er af, en vul ze met het Orzo-mengsel. Giet de saus rond de courgettes in de ovenschaal. Leg de hoedjes ernaast. Werk af met een toefje kaas bovenop de Orzo en plaats opnieuw voor 20 min in de oven waarna je klaar bent om te serveren! Smakelijk!
Tips
- Serveer met een lekker stukje stokbrood.