Pittige Udon Met Krokante Spekjes En Broccoli

Nog eentje om toe te voegen aan ons lijstje van “lekker en snel“! Hoewel het ‘pittige’ in de titel sommigen mogelijks afschrikt kan ik je gerust stellen: Het ‘pittige’ ingrediënt (Sriracha-saus) kan ook toegevoegd worden per portie! Dat doe ik ook indien Li en ik samen eten.

Het pittige ingrediënt is door sommige onder jullie misschien wel gekend, namelijk Sriracha-saus. Een Thaise saus die over de hele wereld gebruikt en verkocht wordt. Je kan hem dan ook in meerdere winkels vinden, hoe wel sommige supermarkten ze enkel aanbieden tijdens typische themaweken. Zo ben ik ze al eens tegen gekomen in de Lidl tijdens de Aziatische weekpromo’s.

De Sriracha saus is een Thaise chilisaus gemaakt van chilipepers, azijn, suiker, zout en knoflook. De saus kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden: Afkruiding van pastagerechten, soep, sauzen,… maar ook als dipsaus voor zij die het aandurven :). Let op, de saus heeft verschillende varianten waarbij de flesjes er hetzelfde uit zien. Alleen de kleur van de dop en het opschrift is dan anders. Zo heeft het merk ook mildere Sriracha, maar ook sweet chili enz. Kies voor de juiste, afhankelijk voor welk doeleinde je wil gaan!

Het is zeker niet de eerste keer dat je udon voorbij ziet komen op deze blog. Wij eten het supervaak! Eerder hebben we ook al onze Udon met Kip en Knapperige Groentjes gepost. Heerlijke, zachte, (extra) dikke noedels, die hun oorsprong vinden in Japan.  De Noedels zijn gemaakt van tarwebloem en water.

Mijn tip voor het kiezen van je Udon: Ga voor de verse/vacuüm verpakte. Waarom? De droge die je zelf moet koken, zal nooit zo dik en zacht worden als de fresh (zoals op de verpakking staat) Udon.

kooktips met kids: 

Heb je kinderen die al groot genoeg zijn om te helpen met de voorbereiding? top! want hier kruipt de meeste tijd in! groentjes kuisen en snijden, een leuk werkje voor kinderen die handig genoeg zijn om in de keuken te werken met een (kinder)mes. Niet alleen trainen ze hun motoriek, ook zullen ze makkelijker dingen proeven die ze ”zelf” gemaakt hebben!

Verder bestaat de bereiding voor dit ‘in 10-minuten klaar’ gerecht letterlijk alleen maar uit Toevoegenroerenmengen,… Laat je kinderen hun keukenskills oefenen in zulke gerechten. je zal zien, ze vinden het geweldig!

Pittige Udon Met Krokante Spekjes En Broccoli

Recipe by Farah
Aantal Personen

2

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totale kooktijd

35

minutes

Ingrediënten

  • 1 Wortel

  • 1/3 Broccoli

  • 1/2 Rode Ui

  • 200 gr spekblokjes

  • 50 gr Sojascheuten

  • 400 Gr Udon Noedels (voorgekookt-vacuüm)

  • Voor de saus
  • 2 tl Thin Sojasaus

  • 2 el Black Sojasaus

  • 2 el Oestersaus

  • 1 tl Palmsuiker

  • 1/3 tl Peper

  • 1/3 tl Zout

  • 1 tl Sriracha-saus (kan ook per portie toegevoegd worden)

Bereiding

  • Snij de broccoli in fijne roosjes. Snij de wortel in julienne van tot 3 cm lang. Snij de ui in kleine halve maantjes en leg je voorgekookte Udon in een schaal met warm water zodat hij makkelijker los komt van elkaar. Wanneer ze van elkaar zijn los gekomen, laat je de noedels uitlekken en zet je ze klaar voor later.
  • Voeg alle ingrediënten voor de saus samen in een kommetje. Dit is makkelijker om nadien toe te voegen en voorkomt dat je gerecht ‘overgaar’ raakt.
  • Bak de spekblokjes op een laag vuur krokant. Doe dit in een wokpan. Haal het spek uit de pan en zet even aan de kant voor later.
  • Zet het vuur op een hogere stand. Voeg vervolgens de broccoliroosjes en de wortelen toe. Voeg indien nodig wat extra olie toe. Wanneer de wortel glazig begint te worden, voeg je de ui toe, laat kort mee bakken tot ook deze glazig begint te worden.
  • Voeg vervolgens de noedels toe, en giet hier de saus overheen. Meng alles goed onder elkaar. wanneer alles onder een laagje saus zit, voed je de sojascheuten toe. Roer nog eventjes om je gerecht is klaar om te serveren. Smakelijk!

Tips

  • Heb je kinderen die mee eten, dan kan je het ‘pittig’ gedeelte achterwegen laten door de Shirisha saus pas toe te voegen per portie. Je kan ook de sriracha mee op tafel serveren zo dat iedereen naar eigen smaak kan toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.