Onze Kenzo is vandaag jarig! Dit feestbeest is maar liefst 10 jaar geworden, en dat MOETEN we vieren! Zij die ons volgen, weten dat Kenzo voor ons niet gewoon ‘de familiehond’ is, maar een belangrijk en volwaardig lid van ons kleine gezinnetje. En vandaag is het zijn dag!

Vieren doen we natuurlijk niet met een taart van bij de bakker, want dat zou meer slecht doen dan goed. Zoals we allemaal weten is suiker niet goed voor honden (of dieren in het algemeen). Daarnaast is onze Kenzo ook allergisch voor dierlijke vetten (raar hé, ik weet het). Hij eet al jaren aangepaste voeding. Doen we dit niet, ervaart hij enorm veel jeuk met kale vlekken en enorm geïrriteerde huid als gevolg. Een extra uitdaging dus.

Deze VEGETARISCHE hondentaart is niet alleen perfect voor honden met een specifieke voedselallergie, hij is…. (tromgeroffel) ook EETBAAR voor MENSEN! Maar wacht, niet gewoon eetbaar, hij is ook LEKKER! #getestengoedgekeurd

Li was super enthousiast om deze taart te maken! Ze vond het ook gewoon super leuk om Kenzo in de bloemetjes te zetten op zijn speciale dag. Het ‘stiekem’ werken aan zijn verrassing maakte het natuurlijk allemaal nog veel spannender. Om nog maar te zwijgen over de fonkelingen in haar én Kenzo’s ogen wanneer we de taart aan hem presenteerde. Geld waard gewoon!

Kenzo is verzot op wortels. ik weet het, het is bijna te gek voor woorden, maar toch is het waar. De basis van deze taart is dan ook… Wortelen! Maar alle nu, wortelen in taart?! Lijkt op het eerste zicht misschien vreemd, maar… Ooit gehoord van carrot cake? Lekker hoor!

In dit recept maken we onze eigen appel- en wortelpuree. Dit omdat het belangrijk is dat de compote en de puree ‘ongezoet‘ zijn. Het is echt maar een kleine moeite die niet veel tijd in beslag neemt, en vooral, het is gewoon belangrijk voor je geliefde viervoeter om te gaan voor ongezoete producten. Ook voor de toppig ben ik daarom gegaan voor suikervrije vegan yoghurt. Het is belangrijk om op alle details te letten.

kooktips met kids: Taart en gebak zijn dé perfecte gerechten om je kinderen met én zonder kookervaring te betrekken. Ook zijn dit meestal de gerechten waar je je als ouder waarschijnlijk meer comfortabel bij zal voelen om je startende junior-masterchef bij te betrekken. Laat ze daarom zo veel mogelijk stappen zelf doen, beginnende met het helpen afwegen van de ingrediënten. Door middel van een lepel, laat ik haar de ingrediënten doseren. Wel weet je op voorhand dat het een boeltje kan worden. Een aanrecht onder het bloem/suiker/… staat op dat moment voor 100% vast :). Toch heeft het betrekken van je kinderen ook belangrijke voordelen. Naast het ‘leren koken‘, oefenen ze tegelijkertijd ook hun fijne motoriek.

Na het bereiden van enkele ingrediënten en het afwegen, laat ik het samen voegen van ingrediënten ook door haar doen. alles één voor één in de keukenrobot. Klinkt voor ons misschien vanzelfsprekend, maar voor kinderen van bepaalde leeftijd is het gezien hun motoriek geen evidentie. Opnieuw een manier om de motoriek te oefenen dus, én hun geduld te ‘trainen’ :).

En dan het leukte, het afwerken! laat dit ook zeker doen door de kinderen, want dit geeft vaak de meeste voldoening. Al is het het verstrooien van de pitjes. Net dat is voor iedereen (en vooral voor hunzelf) zichtbaar. Bij het plaatsen op de tafel kunnen zij dan zeggen, “dat heb ik gedaan”. Hoe zou je zelf zijn :).

Hondentaart

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

10

minutes
Baktijd

20

Minutes
Afwerking

10

Minutes
Total time

55

minutes

Ingrediënten

  • Ingrediënten Appelcompote
  • 2 grote rode appelen

  • 1/4 cup (60 ml) water

  • Sap van 1/2 Citroen

  • Ingrediënten wortelpuree
  • 4 Wortelen

  • 1 Cup (250 ml) water

  • Ingrediënten Hondentaart
  • 215 g Bloem

  • 3/4 cup (185 ml) Wortelpuree

  • 3/4 (185 ml) cup Appelcompote

  • 1 el Pindakaas ( Zonder xylitol of E967!!)

  • 1 tl Bakingsoda

  • 1 tl Bakbpoeder

  • 1/2 tl Kaneelpoeder

  • 1 tl Ahornsiroop

  • Snuifje zout

  • 3 El water

  • Taarttopping
  • 1/2 cup (125 ml) Vegan Yoghurt Naturel – Suikervrij

  • 1 tl Ahornsiroop Siroop

  • 1/8 Cup Pompoenpitjes

  • Materialen
  • Springvorm

Bereiding

  • Schil de appelen en de wortelen. Snij beide in gelijke blokjes. Doe de wortelen in 1 kookpot en de appelen in een andere en plaats op middelhoog vuur.
  • Voeg aan de kookpot met appelblokjes wat citroensap toe en 1/4 cup water. Laat enkele minuutjes koken. Wanneer je ze makkelijk kan pletten, haal je de kookpot van het vuur en pureert je de blokjes met een stamper. Laat afkoelen.
  • Voeg aan de kookpot met wortelen 1 cup water toe en plaats op hoog vuur. Wanneer je merkt dat het water bijna verdampt is maar de wortelen niet gaar zijn, voeg je er een halve cup bij. Herhaal tot je de wortels kan pureren met een stamper. Haal dan ook deze pot van het vuur en laat afkoelen.
  • Neem een deegkom en meng hier eerst alle droge ingrediënten onder elkaar: De bloem, bakmoeder, bakingsoda, zout en kaneelpoeder. Voeg hier vervolgens 3/4 cup appelcompote, 3/4 cup wortelpuree, 1 el pindakaas en 3 el water aan toe. Meng alles onder elkaar tot een smeuïg geheel. Tot slot vermeng je nog 1 tl ahornsiroop toe aan het mengsel.
  • Schep het mengsel in een springvorm en plaats in een voorverwarmde oven voor 45 min op 180°. Wanneer de baktijd is afgelopen, haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Haal je taart uit de springvorm. Maak vervolgens je topping klaar door de yoghurt samen met 1 tl Ahornsiroop op te kloppen. Dresseer een laagje over je taart en strooi er ter afwerking nog wat pompoenpitjes over.
  • Maak je taart nog extra feestelijk door er kaarsjes en wat verjaardagsattributen op te plaatsen. Steek de kaarsjes aan en serveer! Smakelijk!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.