Mijn voorkeurgerechten zijn erg afhankelijk van het weer. Is dat gek?
In de winter hou ik van warme dip-gerechten, stoofpotjes en comfortfood, maar zo vlug als het warme weer zich laat zien, ben ik echt wel te vinden voor lekkere maaltijdsalades, belegde broodjes en toasten. Je kan dus al raden welk soort gerechten de revue komende weken zullen passeren!
We starten dit mooie lenteseizoen met een maaltijdsalade. Één van mijn favo’s! Ik ben me er van bewust dat rode biet niet ieders favoriete ingrediënt is. Maar tegelijkertijd denk ik ook dat men zich te vaak laat afschrikken door “het idee”. Elke ingrediënt smaakt toch weer net dat tikkeltje anders, afhankelijk hoe het totale gerecht is samengesteld. Soms moet je gewoon eens “durven proeven” doen en nieuwe dinge proberen om zo aangenaam verrast te worden!
“Salade zonder dressing?” hoor ik je denken. Ja hoor, en je gaat het ook niet missen. Door de hummus in dit gerecht krijg je een soort volle, smeuïge, smaakvolle dressing die dit gerecht nodig heeft. Daarnaast geeft het je voor een langere periode een verzadigd gevoel in vergelijking met bijvoorbeeld een olie- of yoghurtdressing?.
Een ander voordeel aan deze maaltijdsalade is dat het glutenvrij is. Maar wat zijn gluten nu eigenlijk? Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, spelt,… Maar dus ook bloem, maïzena enz. Met deze info in het achterhoofd kan je je dus al wel een idee vormen in hoeveel producten er gluten verwerkt zitten. Hoewel quinoa lijkt op graan, is het dat niet. Eigenlijk is quinoa een zaad. Daarom bevat het geen gluten, waardoor het perfect past in een glutenvrije levensstijl.
Nog een interessant weetje: Dit gerecht leent zich perfect als mealprep-gerecht! Dit doordat je deze maaltijdsalade enkele dagen op voorhand kunt maken, zodat je de rest van de week kan genieten van een heerlijke lunch!
Maaltijdsalade met Rode Biet Feta Humes en Quinoa
2
servings10
minutes10
minutes20
minutesIngrediënten
1/2 (Gekookte) Rode Biet
1/2 Peer
Gemengde Sla
Amandelnootstaafjes
Fetakaas
Komkommer
Snoeptomaatjes
1 Royale el Hummus
1/4 Cup (60ml) droge Quinoa + 120 ml Water + 1/4 Groentebouillon
Verse Munt
1/8 cup (2 el) Rozijnen
Bereiding
- Plaats een kookpannetje op middelhoog vuur. Doe hier de quinoa en de bouillon in en breng aan de kook met deksel. Roer regelmatig om en laat koken tot al het water geabsorbeerd is door de quinoa. Neem vervolgens van het vuur en laat even afkoelen. Snij ondertussen de rode biet, de peer en de tomaat in kleine blokjes en de komkommer in smalle reepjes.
- Neem een handje gemengde sla en verdeel het over de bord. Schep de helft van je quinoa op je sla en verdeel vervolgens de gesneden groentjes er over.
- Schep er nog een royale eetlepel humus bij. Kruimel er nog wat feta overheen en strooi er nog rozijntjes, amandelstaafjes en fijngesneden munt over. Je gerecht is klaar om te serveren!