Ovenschotel Met Kabeljauw En Gestoofde Groentjes

Wat denk je van een lekker stukje vis bij het avondeten? I’m in! Ik HOU van een lekker stukje vis! Elke vis heeft zijn eigen smaak en textuur. Maar Kabeljauw is toch wel een van de meest gekende vis, en daarnaast de meest toegankelijke voor kinderen, denk maar aan de o-zo gewilde fishsticks!

Het is niet alleen lekker, maar ook gezond! Kabeljauw is een magere vis die een aantal zeer goede mineralen zoals jodium, en belangrijke vitaminen als vitamine B3 en B12 bevat. Jodium is nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Deze zorgen voor een goed verloop van de stofwisseling en de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten, eiwitten en een groot aantal hormonen. Vitamine B12 is belangrijk voor het bloed en de zenuwen.

Ovenschotels zijn zo veelzijdig. Je kan je creativiteit hierin blijven herontdekken, want de mogelijkheden zijn EINDELOOS! door enkele Ingrediënten aan te passen, krijg je weer een heel nieuw eindproduct. Dat maakt het dan weer zo leuk.

Door in een ovenschotel te eindigen met een toplaag zoals bijvoorbeeld Puree, of je schaal af te dekken met folie, kunnen de sappen van de groenten en het vlees/vis in je gerecht niet verdampen. Wel komen deze sappen (en dus ook de smaken) door het sudderen in de schaal extra vrij, waardoor je na een korte ‘oventijd’ kan genieten van een heerlijk sappig gerecht.

kooktips met kids: Li sinds kort ook al mee werkt aan de voorbereiding en het ‘versnijden’ van de groentjes. Hier gebruiken we kindermessen voor of een minder scherp aardappelmesje als het gaan over harde groenten zoals aardappelen enz. Door haar te betrekken bij het voorbereiden en versnijden, wordt ook een nieuwe dementie van interesse in koken geprikkeld, wat belangrijk is voor de motivatie van kinderen om nieuwe dingen uit te proberen in het leerproces. Daag je kinderen uit is dus de boodschap. Leuke taakjes in dit gerecht is het versnijden van prei en het raspen van de wortelen. Let op! Doe het eerst voor en kijk ook nadien eventjes mee. benoem vooral dat het belangrijk is om ‘van je weg’ te raspen en zeg ook waarom. Een wortel is (door de lengte) ideaal om het leren raspen mee te beginnen.

De bereiding zelf heeft geen verrassingen meet voor Li. Maar start je met het betrekken van je kinderen in de keuken? Laat ze dan vooral producten toevoegen en roeren in de kookpot. Taakjes voor de kinderen kunnen dan zijn afkruidenroeren, proeven… geef ze een bepaalde verantwoordelijkheid waardoor ze zichzelf belangrijk voelen in het proces.

Tot slot helpt Li ook met het bouwen van de lagen in de ovenschaal. Het samenvoegen van alles tot een lekker geeft toch wel de meeste voldoening van het gehele kookproces. En zéker voor kinderen die nog zo veel moeten leren. Zet ze daarom zeker en vast in tijdens de afwerking.

Ovenschotel Met Kabeljauw En Gestoofde Groentjes

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

40

minutes
Baktijd

20

Minutes
Totale kooktijd

1

hour 

15

minutes

Ingrediënten

  • Broodkruim

  • 400 gr Kabeljauw

  • De Puree-laag
  • 700 gr Aardappelen

  • 100 ml Room

  • 1 Ei

  • 40 gr geraspte emmentaler

  • Snuifje Peper en Zout

  • 1 tl Dijon Mosterd

  • 1/2 tl Notenmuskaat

  • De gestoofde groenten-laag
  • 1 Wortel

  • 1 Pijpajuin

  • 1/2 Prei

  • 1 Teen Look

  • 1 Ui

  • Snuifje Peper en Zout

  • De Roomsaus-laag
  • 250 ml Room

  • 1/2 Prei

  • 1/2 blokje Visbouillon

  • 1 tl Dijonmosterd

  • 1 tl Viskruiden

  • Snuifje Peper en Zout

  • Benodigdheden
  • Ovenschaal

Bereiding

  • Snij de wortel in fijne blokjes en de prei in halve ringetjes. Snipper de ui en pers de look. schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes.
  • De Puree-laag
  • Plaats een kookpot met water op een hoog vuur. Kook de aardappelen gaat en giet het kookvocht weg. Voeg vervolgens de 100 ml room toe en stamp de aardappelen tot puree.
  • Voeg het ei en de geraspte kaas toe. Stamp alles goed onder elkaar tot een smeuïg geheel. Voeg tot slot de dijonmosterd en de kruiding toe en meng alles goed onder elkaar. Plaats aan de kant voor later.
  • De Gestoofde Groenten
  • Verwarm een scheutje olie in een wokpan op hoog vuur. Voeg de worteltjes toe en stoof kort aan. Voeg vervolgens de rest van de groenten (pijpajuin, 1/2 prei, look ui) toe. Voeg de kruiden toe. Roer enkele minuten om en haal opnieuw van het vuur. plaats aan de kant voor later.
  • De Roomsaus
  • Verwarm wat olie toe aan een sauspan op hoog vuur. Voeg de rest van de prei toe en stoof kort aan. Blus met de room. Voeg de Dijonmosterd, het bouillonblokje en de kruiding toe. Laat kort inkoken. Proef en controleer de afkruiding en plaats aan de kant voor later
  • De afwerking
  • Neem je ovenschaal erbij. Verdeel je roomsaus over de bode van de schaal. Verdeel je kabeljauw(blokjes) over de bodem in de saus.
  • Schep vervolgens de gestoofde groenten over de vis. Probeer zo veel mogelijk vis te bedekken met de groentjes.
  • Verdeel vervolgens de puree over je schotel, zodat je niets meer ziet van de vis en/of saus.
  • Tot slot strooi je de broodkruim nog over de aardappelpuree en plaats je de ovenschaal in de oven voor 20 minuten op 200°. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.