Rode Pestopuree met Zalm en Preisaus

Aardappelpuree, echte Vlaamse kost, toch? Zo voelt het althans voor mij aan. Daar nog eens een traditioneel prei-roomsausje bij en een heerlijk stukje zalm. beter kan het niet worden zou je denken, tot… je het geproefd hebt!

Aardappelen, het is een prachtig product, toch? Hoe veel verschillende gerechten kan je maken met dat ene product? On-ein-dig! Tijdens mijn jeugdjaren stonden aardappelen bijna dagelijks op de menu. Zo maakte mijn mama regelmatig aardappelpuree, pureeschotels, gebakken patatjes, frietjes of verschillende soorten ‘stoemp’ tijdens mijn vele jaren in het ouderlijk huis. Hoewel ik het altijd super lekker vond, maak ik het zelf niet al te vaak. Om de een of andere reden vind ik het altijd tijdrovend om gerechten met aardappelen te make. Toch is het iedere keer weer genieten als het eenmaal klaar is en op tafel staat. Én iedere keer denk ik, dit moet ik vaker doen :).

Hoewel dit geen gerecht is van uit mijn kindertijd, is het er wel een variatie op. Ons mama haar overheerlijke preisaus die bij ons thuis traditioneel geserveerd werd met een stukje kabeljauw, heb ik meegenomen in mijn eigen versie. De zachte smaak van de saus past perfect met de krachtige kruiding van de pestopuree en brengt het gehele gerecht gewoon in evenwicht.

Dit gerecht heeft heel wat stappen die op verschillende momenten doorlopen moeten worden, maar waarbij de tijd toch goed in de gaten moet gehouden worden wil je alles op het zelfde moment klaar hebben. Soms wat tricky om te doen met kids, maar ik zou zeggen, geef het gewoon een ‘Go’! Wat is het ergste wat er ken gebeuren? Geef toe :). Dingen die ze in dit gerecht kunnen doen? Na het schillen en snijden van de aardappelen, mag Li ze van mij al in het water leggen. Stampen tot puree laat ik ze natuurlijk ook proberen :). Het toevoegen van kruiding en pesto, alsook het kruiden van de zalm doet ze allemaal zelf. Daarnaast laat ik haar het preisausje helemaal zelf maken (onder begeleiding weliswaar :)).

heb je te veel puree gemaakt? weet dat je deze altijd kan invriezen voor een later moment!

Pestopuree met Zalm en Preisaus

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totale kooktijd

1

hour 

Ingrediënten

  • Puree
  • 800 gr Zacht Kokende Aardappelen

  • 2 el Rode Pesto

  • 1/3 tl Peper

  • 1/3 tl Zout

  • Scheutje Melk

  • Preisaus
  • 250 ml Room

  • Scheutje Witte Wijn

  • 120 gr Gesneden Prei

  • 1/2 Blokje Groentenboullion

  • 1/2 tl Viskruiden

  • Snuifje Peper

  • Zalm
  • 600 gr Zalm (Ongeveer 4 Moten)

  • Zalmkruiden

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Verhit water in een kookpot, voeg de aardappelen toe en laat koken tot ze gaar zijn. Wanneer gaar, giet je het water weg maar laat de gekookte aardappelen wel in de kookpot. Voeg een scheut melk en de rode Pesto toe. Pureer met een stamper tot een smeuïg geheel. kruid af met peper en zout.
  • Verhit ondertussen een klontje boter in een kookpannetje. Wanneer de boter gesmolten is, stoof je hierin de prei. Overgiet vervolgens met room. Voeg de viskruiden en het bouillonblokje toe. Roer alles goed om en kruid af met peper.
  • Kruid elke kant van de zalmmoten met zalmkruiden. Verhit een klontje boter in een bakpan. Wanneer de boter voldoende heet is, leg je de zalmmoot erin. Bak deze tot ze gaar zijn.
  • Dresseer ieder bord met aardappelpuree, een zalmmootje en preisaus. Hierna ben je klaar om te serveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.