Laten we het eens over een andere boeg gooien! Comfortfood baby, Yess Pleas! En wanneer ik denk aan comfortfood, denk ik aan een heerlijke, romige Italiaanse pasta… Oh boy… Hier ga ik weer, watertanden!
Dit lekkere één-pansgerecht heeft echt alles! Spirelli met knapperige broccoli-roosjes, crispy spekjes in een heerlijke smeuïge room-kaassaus met een Italiaanse toets. De perfecte combo voor een feel-good recept aan het einde van een drukke dag. Daar hoopt iedereen toch op?
Het blijft natuurlijk belangrijk om onze dagelijkse portie groetjes binnen te krijgen. Ik kies in dit gerecht er dan ook voor om de broccoli te stomen i.p.v. te koken. Niet alleen omdat ik op die manier het maximum aan smaak tracht te behouden, door het stomen behouden je groentes ook veel meer vitamines dan wanneer je ze zou koken. Conclusie, gezondere en lekkerdere groentjes.
Serveer deze pasta met een heerlijk stukje stokbrood. Want bij een lekkere Italiaanse pasta hoort toch gewoon een stukje stokbrood :). Én ik verzeker je, je smaakpapillen gaan niet weten wat ze overkomen. Smaak-Bom.
kooktips met kids: Ik probeer altijd om zo veel mogelijk ingrediënten versneden en afgewogen klaar te zetten voor we beginnen aan de bereiding. Terwijl ik alles klaarzet, probeer ik ook de pasta al te koken en de broccoli te stomen.
Ondertussen is Li natuurlijk al super handig in de keuken. Ze kent al bepaalde vaste terugkomende handelingen zoals boter- en/of olie toevoegen, uitjes glazig bakken, afkruiden met maatlepeltjes,… wat haar ook weer comfortabel maakt in het hele kook-gebeuren. In dit gerecht doet Li dan ook de volgende handelingen: Boter verhitten, ui, look en spek bakken, ingrediënten toevoegen en afkruiden. Dat kan al tellen toch? Allemaal taakjes die Li helemaal zelf kan (onder mijn begeleiding, weliswaar). Benieuwd hoe ze dit doet? Hier zie je ze aan het werk!
Wanneer alles klaar staat (indien mogelijk in de juiste hoeveelheden) is het eens zo makkelijk om je kids zelf taakjes te laten uitvoeren tijdens het koken. Enjoy!
Spirelli met Broccoli en Ontbijtspek
4
Personen15
minutes20
minutes35
minutesIngrediënten
300 gr Spirelli
1 Broccoli
150 gr Ontbijtspek
1 Ui
1 Teen Look
500 ml Room
3 el Parmezaanse Kaas
2 tl Italiaanse kruiden
1/2 el Oregano
1/2 el Basilicum
1tl Maizena + 3 el Water
Bereiding
- Plaats 2 kookpotten met water op een hoog vuur en breng beide aan de kook. 1 kookpot met voldoende water om de pasta in te koken, en 1 met een mindere hoeveelheid water, genoeg om de broccoli gaar te stomen. Snij de roosjes broccoli van de stam en leg ze in een vergiet. Plaats het vergiet op de ‘stoomkookpot’ en plaats er een deksel op. Stoom de broccoli tot je hem vlot kan doorprikken met een vork. Kook terwijl de spirelli beetgaar.
- Snipper de ui en look fijn. Verhit ondertussen een klontje boter in een grote pan. Bak hierin de ui en look glazig. Doe de gebakken ui en look in een kommetje en zet even aan de kant.
- Snij het ontbijtspek in reepjes van max 1,5 cm. Bak dit spek krokant in dezelfde pan. Spek is vet genoeg van zichzelf, je hoeft dus geen extra boter toe te voegen. Wanneer je spek krokant is, voeg dan opnieuw de gebakken ui en look toe en overgiet het geheel met room. Laat even inkoken.
- Voeg vervolgens de kruiden, de Parmezaanse kaas en het maïzenamengsel toe. Zet het vuur op middelhoge stand en roer alles goed om. Je zal merken dat het mengsel begint in te dikken.
- Voeg tot slot de spirelli en de broccoli toe en meng alles nog een laatste keer voorzichtig onder elkaar zodat alle ingrediënten onder een laagje saus bedekt is.
- Schep de inhoud van de pan op een bord en serveer met enkele stukjes stokbrood.