Ik heb me weer laten verleiden door het witloof… #sorrynotsorry! Voor diegene die hier regelmatig meevolgen hebben witloof enkele weken geleden ook al zien passeren. Ook deze week karamelliseren we, yummm! Goed nieuws dus voor zij die niet houden van het bittere karakter van witloof.
In plaats van de traditionele quiche gaan we voor leuke kleine taartjes! Maar het principe is hetzelfde. Weinig werk en snel klaar :p. Ideaal als je bezoek verwacht, plaats ze op een mooie etagère zodat ieder z’n eigen taartje kan nemen. Makkelijk en Fancy tegelijkertijd!
Ook deze week doen we het nog een keertje the vegan-way! Ik probeer een goed evenwicht te zoeken tussen vleesgerechten en vegetarische gerechten. Niet alleen omdat een téveel aan vlees negatieve gevolgen kan hebben voor onze gezondheid, ook heeft de vleesproductie gevolgen voor ons klimaat. Daarom probeer ik hier een (voor mij) gezond evenwicht in te vinden en dus regelmatig af te wisselen.
Wie mijn gerechten volgt, zal merken dat ik regelmatig werk met noten in mijn gerechten. Heerlijk gewoon. Hier weer zo eentje! Niet alleen hou ik van de knapperigheid, ook zorgt het voor een extra smaakvol eindproduct. Daarnaast zijn noten ook erg gezond doordat ze een ons voorzien van goede voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine E en B-vitamines. Het zou ook een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.
kooktips met kids: Quiche is altijd leuk om te maken met kids! Behalve het snijden van de witloof, ui en de appel, is er niets wat Li niet kan doen! Ik kuis en snij dus de groentjes en zet alles klaar voor de bereiding nadien. Li helpt me wel bijvoorbeeld met de pan bereiding (toevoegen van ingrediënten, bakken en omroeren), het invetten en bekleden van de taartvormpjes en het maken en kruiden van het eiermengsel. En natuurlijk het afwerken met appel en noot. Héél véél leuke dingen voor haar om te doen dus :). Zie je ze graag eens aan het werk? Klik dan even Hier.
Witlooftaartje met Appel en Honing
8
Personen20
minutes20
minutes40
minutesIngrediënten
2 Witloofstronken
2 Rode Uien
1 el Honing
Bladerdeeg
2 Eieren
125 dl Room
75 gr Smeuïge Geitenkaas
1 Appel
Walnoten
Peper&Zout
Mediterraanse Kruiden
Boter (Om In Te Vetten)
- benodigdheden
Keukenborsteltje
8 Kleine Taartschaaltjes (9 cm dia)
Bereiding
- Voorbereiding
- Verwijder de kern uit het witloof en snij de rest in fijne stukjes. Snipper de uien fijn. Snij de appel in kleine blokjes.
- Meng in een maatbeker de room, kaas en eieren tot een egaal mengsel. Kruid dit mengsel lichtjes af met peper, zout en Mediterraanse kruiden
- Vet de taartvormpjes goed in met een laagje boter met behulp van een keukenborsteltje.
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Bereiding
- Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui glazig. Voeg vervolgens de witloof en de honing toe en bak ook deze glazig.
- Bedek de taartvormpjes met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Vul elke taartvorm met enkele lepels van het witloofmengsel. Giet hier wat van het room-kaas mengsel overheen tot iets onder de rand.
- Schik nog wat appel en walnoot op elk taartje. Plaats ze vervolgens voor 20 min in de oven op 200 graden. Smakelijk!
Tips
- Heb je restjes bladerdeeg die niet meer passen? Geen probleem! Voeg de restjes samen en rol ze opnieuw uit, deze zijn perfect herbruikbaar!