In de zomer van 2020 hebben we in de vakantie een vakantiehuisje gehuurd in het zuiden van Frankrijk. De herinneringen die voortkomen uit het typen van dit bericht alleen al doen me glunderen. De verse vijgen die gewoon langs de straat groeien, de heerlijke geur van de Provence, de rustige omgeving,…. Heerlijk gewoon. We verbleven dan ook op een heerlijke locatie. een privéwoning met zwembad &… een echte steenoven! Geloof het of niet, maar we keken allemaal stiekem erg uit naar de smaak van een zelfgemaakte pizza uit een steenoven.
Veel pizza eten we niet. Enkel wanneer we gaan uiteten bij een Italiaans restaurant. Waarom? Diepvries Pizza’s uit de winkel komen qua smaak nog niet in de buurt van een verse pizza. En pizza’s gemaakt van een kant-en-klare Pizzabodem… Ook niet dat...
Toch. We waren op vakantie, hadden een druk bezette planning, om tijd te besparen ben ik dan toch maar gegaan voor de kant-en-klare pizzabodem, bestreken met een verse topping. HALLELUJAH! Heer-lijk!
Toch ben ik nadien wat met de vraag blijven zitten… Wat als ik toen toch tijd had geïnvesteerd in het maken van een verse bodem? Wat voor smaakbom had dat kunnen zijn! #KronkelsInMijnBrein. En daar heb je hem dan: Mijn motivatie voor het maken van de perfecte pizza bodem.
Met dit recept bereidt je een voor 1 persoon.
Zowel het maken van de bodem, als het beleggen met verse topping is geweldig voor de kids om mee te Helpen! De enige uitdaging blijft de wachttijd wanneer het deeg (na het maken) eventjes moet rusten. Tenminste, voor Li althans :). Verder vind ze het superleuk om zo veel mogelijk van het kookproces zelf te doen. Dit is hier dan ook een perfect gerecht voor. Alle ingrediënten samen te voegen en te kneden tot 1 grote deegbal, het uitrollen tot een mooie ronde pizzabodem én beleggen van met verse topping? Ze doet dit allemaal zelf! En dat vind ze ge-wel-dig! Werk jij wel eens met je kinderen in de keuken? Dan is dit zeker en vast een aanrader!
Basisrecept Pizzadeeg
1
persoon15
minutes90
minutesIngrediënten
200 gr Bloem
100 gr Water
1 tl Gist
2 el Olijfolie
1 el Oregano
1 tl Zout
- Benodigdheden
Deegrol
Bereiding
- Meng de bloem, zout, gist, oregano in een kom.
- Strooi het bloemmengsel in een bergje uit op je werkblad. Maak in het midden een kuiltje.
- Giet in dit kuiltje de olijfolie en het water.
- Werk het bloemmengsel van buiten naar binnen zodat deze het water kan opnemen. kneed ondertussen met je handen tot je een glad en homogeen deeg hebt.
- Rol tot een bal. Leg deze bal in een kom en leg er een theedoek over. Laat het deeg 90 minuten rusten op een warme plaats.
- Na het rusten, strooi ge wat extra bloem over je werktafel. Leg hier je deegbal op. Dit voorkomt dat het deeg op je werktafel zal kleven.
- Rol de bal uit tot een mooie platte en ronde schijf. Gebruik hiervoor een deegrol. Eens je een ronde pizzaboden is uitgerold, kan je hem beleggen met verse topping naar keuze!
Tips
- Werk je liever met verse gist? Meng dan 18 gr verse gist in 100 gr lauw water. Gebruik dit water dan om samen met de olie in het kuiltje in het deegmengsel te gieten.
- Wil je je verse pizza na het afwerken met je favoriete topping bakken in de oven? Doe dit dan best in de oven op een roosterplaat. dit geeft een heerlijk krokante bodem. Anders is er een kans dat deze niet volledig gaart.
- Voor het afbakken plaats je de pizza best in een voorverwarmde oven op 210 graden voor 15 minuten.