Courgette-Enchilada met Gehakt

Eerder hebben we een traditioneel Mexicaans gerecht met jullie gedeeld, namelijk overheerlijke Enchilada’s met kip! Misschien heb je ze al geprobeerd? Wel, dan ga je helemaal fan zijn van dit vernieuwde Enchilada-gerecht! Dit recept is gewoon next-level! Er kruipt wel wat tijd in vooraleer dit gerecht op tafel staat maar laten we eerlijk zijn… Perfectie heb je nu eenmaal niet in 1-2-3.

Traditioneel maken ze de Enchiladasaus met een stevige hoeveelheid Chilivlokken. Om dit gerecht kindvriendelijk te houden, laat ik dit ingrediënt eruit. Wil je voor de spicy-verzie gaan? Voeg dan 1 tl chilipoeder toe aan de gedroogde kruidenmix voor de saus!

In tegenstelling tot de torilla-Enchilada’s is dit een recept dat je perfect glutenvrij kunt maken zonder al te veel aanpassingen. Je moet namelijk enkel de bloem voor de roux vervangen door glutenvrije bloem of in rijstmeel, Et Voila! Voor iedereen wat wils 🙂

Een handige tip: Als je keuze hebt in courgetten, kies dan voor de kleinere! Deze zijn jong geoogst waardoor de zaden minder kans hebben gehad om te ontwikkelen. Dit maakt dat ze binnenin extra stevig zijn en dus makkelijker in (vastere) slierten te raspen zijn.

Heb je toch nog wat van je gehaktmengsel over? Vries het dan in voor later! Je kan dit gehaktmengsel natuurlijk ook serveren in Tortilla’s i.p.v. courgettes. Helaas is het een minder groot succes wanneer je de saus wil invriezen. Deze zal er na het ontdooien gekabbeld en onsmakelijk uitzien. Deze maak je iedere keer dus best vers! :).

kooktips met kids: 

 Om door het recept voor Enchiladas te gaan, moet je toch wel wat stappen doorlopen. Zeker niet ingewikkeld, maar soms wel wat lang om de kinderen over de hele lijn mee te hebben:). Gelukkig zijn er doorheen het hele proces genoeg taakjes om uit handen te geven!

Tijdens de bouillonbereiding: Dit is super simpel. Haal het blokje uit het papiertje en roer in het water tot het is opgelost 🙂 Een perfect kindvriendelijke taak!

Tijdens de sausbereiding: Nadat ik al de ingrediënten juist heb afgewogen en heb klaargezet, laat ik Li de ingrediënten toevoegen terwijl ik blijf roeren.

Tijdens het maken van de Enchiladas: Ook hier is natuurlijk de belangrijkste taak, het toevoegen van de ingrediënten. Zo mag Li de Saus toevoegen aan het gehaktmengsel. Terwijl ik nog wat saus over rolletjes in de ovenschaal giet, strooit zij er nog wat kaas over waarna ze in de oven mogen.

Courgette-Enchilada met Gehakt

Recipe by FarahCourse: Mexicaans, Warme gerechten
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

30

minutes
Baktijd

35

minutes
Total time

1

hour 

20

minutes

Ingrediënten

  • 5 Courgettes

  • geraspte Emmentaler

  • Geraspte Cheddar

  • Ingrediënten gehaktmengsel
  • 300 gr Gehakt

  • 1 Ui

  • 2 Tenen Look

  • 200 gr Zwarte Bonen

  • 2 Pijnajuinen

  • 8 Stengels Koriander

  • 2 tl Mexicaanse Kruiden

  • 1 tl Oregano

  • 1 tl Basilicum

  • 1/4 tl Peper

  • 1/4 tl Zout

  • Ingrediënten Enchiladasaus
  • 3 el Bloem + 2 el Olie

  • 2 Cups (+- (500 ml) Water

  • 1 Bouillonblokje (Rund)

  • 1 Cup (240 ml) Tomatensaus

  • 1 tl Paprika

  • 1/2 tl Oregano

  • 1/2 tl Komijn

  • 1/2 tl Ui/ Look-kruiden

  • 1/4 tl Peper

  • 1/4 tlt Zout

  • Benodigdheden
  • Grote Rasp/Mandoline

  • Grote Ovenschotel

Bereiding

  • Voorbereiding voor de vulling: Plet de look en snij de ui in fijne blokjes. Zet in een kommetje aan de kant. Hak de koriander grof en de pijpajuin in ringetjes. Zet ook deze in een apart kommetje aan de kant. Doe de bonen in een vergiet en spoel goed af onder stromend water. Indien je werkt met andere verse kruiden basilicum, oregano,…) hak deze ook al fijn.
  • Voorbereiding voor de saus: Neem een schaaltje en doe hier alle gedroogde kruiden in voor de saus: Paprika, Oregano, Komijn, Look/ui, Peper, Zout. Neem een 2de kommetje. Doe hier 3 el bloem in. In een 3de Kommetje
  • Maak de bouillon door 500 ml water in een maatbeker te verwarmen. Dit doe je door deze kort in de microgolfoven te verwarmen. Doe hier vervolgens het blokje bouillon in en roer tot het is opgelost.
  • Neem 1 cup (of 250ml) Passata. Zet deze bij de ingrediënten voor de saus.
  • Bereiding gehaktmengsel: Verwarm in een diepe pan een klontje boter op middelhoog vuur. Wanneer deze gesmolten is, voeg je de ui en look toe. Wanneer de ui glazig gebakken is, voeg je het gehakt toe. Bak tot het volledig gaar is.
  • Voeg de droge kruiden voor het gehaktmengsel toe, gevolgd door de bonen. Laat even meebakken. Voeg vervolgens de verse kruiden en de gesneden pijnajuinen toe. Meng goed onder elkaar en laat nog enkele minuten meebakken. Plaats het gehaktmengsel van het vuur en zet aan de kant voor later.
  • Bereiding Saus: Plaats een diepe steelpan op middelhoog vuur en maak de roux voor de enchilada-saus. Verwarm 2 tl olie en voeg hier vervolgens de bloem aan toe. Roer de roux voor een 3-tal minuutjes zodat het niet verbrand. Voeg vervolgens de inhoud van het kommetje met gedroogde kruiden toe. Meng alles goed onder elkaar. Voeg de passata toe en meng totdat je een ingedikte massa krijgt. Tot slot voeg je het bouillonwater toe. Dit zal de massa wat vloeibaarder maken.
  • Bereiding Gerecht: Neem je gehaktmengsel er terug bij. Voeg 6 el van de enchilada-saus toe aan je gehaktmengsel. Meng goed onder elkaar zodat alles in een laagje saus bedekt zit.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden en zet je ovenschaal klaar. Zorg dat de bodem bedekt is met een dun laagje saus.
  • Neem je courgetten en een grote rasp erbij. Rasp ‘platte slierten’ over de volledige lengte van de courgetten en leg ze per 4à5 half-overlappend naast elkaar zodat je een ‘lange mat’ krijgt. Brengt deze uitleg je helemaal van de wijs, druk dan op deze link, het filmpje brengt hopelijk wat meer duidelijkheid 🙂
  • Leg onderaan je mat (over de smalle kant) een laagje emmentaler en een laagje sheddar. Leg daarop wat van het gehaktmengsel. Rol vervolgens de mat voorzichtig op in de lengte en leg ze in de ovenschaal. Herhaal tot je ovenschaal vol is. Bedek de rolletjes nog met een laag saus en werk af met wat emmentaler en Shaddar.
  • Plaats je ovenschaal in de oven voor 25à 30 min. Nadien is je gerecht klaar om te serveren. Smakelijk!

Tips

  • In tegenstelling tot de torilla-Enchilada’s is dit een recept dat je perfect glutenvrij kunt maken. Dit doe je door de bloem van de roux te vervangen in glutenvrije bloem of in rijstmeel
  • Traditioneel maken ze de Enchilada’saus met een grote hoeveelheid Chilivlokken. Wil je voor de spicy-verzie gaan? Voeg dan 1 tl chilipoeder toe aan de gedroogde kruidenmix voor de saus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.