Mexicaanse Enchilada

Zeg je Mexico, dan zeg je Enchiladas! Één van de bekendste traditionele Mexicaanse gerechten. Over Mexican comford food gesproken, dit is gewoon een TOPPER. Heb je ze nog niet geprobeerd? Dan zet je het maar meteen in je bucketlist, want dit gerecht moet je gewoon geproefd hebben.

Je hebt het zeker al eens voorbij zien komen. In de boekjes, op tv,… Enchiladas, gevulde tortillas overgoten met een laagje tomatensaus en kaas. Krijg je het water al in de mond? Dan weet je wat je volgende week op je menu moet zetten hihi!

Ik MOEST dit gerecht gewoon uittesten na het zien van de Netflix serie “On My Block” (En nee, dit is niet gesponsord. I wis :D). Hoe vaak er in deze serie gezegd werd dat Ruby’s abuela haar enchiladas dé beste waren… Het triggerde me gewoon om er zelf mee aan de slag te gaan :). Yep, that’s me…

Meestal worden Enchiladas gemaakt met kip. Maar je komt ze ook tegen met gehakt. Beiden super lekker, maar ook zo anders. In dit recept focus ik op de meest bekende Enchiladas, namelijk die met kip.

kooktips met kids: Om door het recept voor Enchiladas te gaan, moet je toch wel wat stappen doorlopen. Zeker niet ingewikkeld, maar soms wel wat lang om de kinderen over de hele lijn mee te hebben:). Er zijn van die dagen dat Li in en uit de keuken loopt doorheen een bereiding. Dan komt ze kijken waarmee ze kan helpen en dan is ze het weer even moe en gaat ze wat anders doen. Gelukkig zijn er doorheen het hele proces genoeg taakjes om uit handen te geven!

Tijdens de bouillonbereiding: Het snijden van de groentjes doe ik meestal zelf. Wel laat ik Li de ingrediënten toevoegen aan het water en ik laat haar de zeef ook vasthouden tijdens het zeven van de bouillon.

Tijdens de sausbereiding: Nadat ik al de ingrediënten juist heb afgewogen en heb klaargezet, laat ik Li de ingrediënten toevoegen terwijl ik blijf roeren.

Tijdens het maken van de Enchiladas: Ook hier is natuurlijk de belangrijkste taak, het toevoegen van de ingrediënten. Zo mag Li de Saus toevoegen aan de gepluisde kip. Ook mag ze de kip op de tortillas scheppen. Terwijl ik de kip verdeel over de tortillas strooit zij er de kaas nog over en rollen we ze samen dicht.

Mexicaanse Enchilada

Recipe by Farah
Aantal Personen

2

Personen
Voorbereiding

25

minutes
Kooktijd

25

minutes
Baktijd

20

Totale kooktijd

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

  • Ingrediënten Bouillon
  • 300 gr Kipfilet

  • 1 Ui

  • 2 Tenen Look

  • Koriander/Peterselie

  • 1/4 tl Peper

  • 1/4 tl Zout

  • Ingrediënten Enchilada saus
  • 2 el Paprikapoeder

  • 1/2 tl Oregano

  • 1/2 tl Komijn

  • 1/4 tl Zout

  • 1/4 tl Peper

  • 1/2 Ui- en knoflookpoeder

  • (1 tl Chili pikant indien gewenst)

  • 3 el Bloem + 2 tl Olie

  • 2 Cups Boullion (500 ml)

  • 1 Cup Passata (250 ml)

  • Overige Ingrediënten
  • Tortilla’s

  • Gemalen Emmentaler

  • Gemalen Cheddar

  • Limoen

Bereiding

  • Voorbereiding: Maak de bouillon: Zet een klein pannetje water op het vuur en breng het aan de kook. Plet de look en snij de ui in grove stukken. Hak de peterselie en de koriander grof. Voeg de ui, look, peterselie, koriander peper, zout en de kip toe aan het pannetje met kokend water. Laat koken tot de kip gaat is.
  • Neem een kommetje. Voeg hierin de gedroogde kruiden samen; De paprikapoeder, oregano, komijn, ui- en knoflookpoeder, peter en zout. Zet het kommetje aan de kant voor later.
  • Wanneer de Bouillon klaar is haal je de kip er uit en leg je hem in een proper kommetje. Vervolgens pluis je de kip. Dit doe je het makkelijkst door middel van 2 vorken. Prik beide vorken in de kip en trek het vlees uit elkaar tot je sliertjes krijgt.
  • Zeef de groentjes uit de bouillon. Hou het vocht bij, je hebt deze later nodig voor de saus. De groentjes doe je weg.
  • Zet de oven aan en verwarm hem voor op 180°
  • Bereiding: Maak de roux voor de enchilada-saus. Verwarm 2 tl olie in een pannetje. Voeg hier 3 el bloem aan toe. Roer de roux voor een 3-tal minuutjes zodat het niet verbrand. Voeg vervolgens de inhoud van het kommetje met gedroogde kruiden toe. Meng alles goed onder elkaar. Voeg de passata toe en meng totdat je een ingedikte massa krijgt. Tot slot voeg je 2 cups van het gezeefde bouillonvocht toe. dit zal de massa wat vloeibaarder maken.
  • Voeg 1 cup van de enchilada-saus toe aan de gepluisde kip. Meng goed onder elkaar zodat al de kip in een laagje saus bedekt is.
  • Neem de tortilla’s en de ovenschaal erbij. Verdeel een dunne laag enchilada-saus over de bodem van de ovenschaal. Neem een tortilla en leg hier een lijn gepluisde kip op en strooi er nog wat geraspte cheddar en emmentaler overheen. Rol de tortilla op en leg hem in de schaal. Herhaal tot de schaal vol is.
  • Overgiet tot slot de tortilla-rolletjes in de ovenschaal nog met de rest van de saus. Strooi er nog wat emmentaler en cheddar overheen en plaats voor 20 min in de oven.
  • Haal de schaal uit de oven, sprenkel er nog wat limoensap overheen en wat fijngehakte koriander indien gewenst. Je bent klaar om te serveren! Smakelijk!

Tips

  • Traditioneel maken ze de Enchilada’saus met een grote hoeveelheid Chilivlokken. Wil je voor de spicy-verzie gaan? Voeg dan 1 tl chilipoeder toe aan de gedroogde kruidenmix voor de saus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.