Deze MOET ik gewoon met jullie delen. Jullie hebben deze vast zien voorbijkomen op onze social media: Gepofte zoete aardappel met gehaktvulling. Een recept uit mijn persoonlijke top 5, én eentje die al jarenlang regelmatig bij ons op het menu staat. Waar kan je je aan verwachten? Een heerlijke combo van zoete, zure en hartige producten op 1 bord. Hemels!
Wist je trouwens dat zoete aardappelen géén aardappel is maar een knol, en dat deze ook supergezond zijn? Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels en mineralen zoals ijzer, magnesium, en kalium. Ze bevatten ook een ruime hoeveelheid vitamine A en C. Daarnaast is de oranje zoete aardappel (wat er bestaan meerdere varianten) ook rijk aan bètacaroteen. Belangrijke stoffen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, enz.
Bereidingstip: Het handige aan dit gerecht is dat je het gehaktmengsel in grote hoeveelheid op voorhand klaar kan maken, en vervolgens in kleinere porties kan invriezen voor later. Op die manier staat dit gerecht in een mum van tijd op tafel. Je poft je aardappel, kookt de rijst, verwarmt je (ontdooide) gehaktmengsel en klaar is Kees!
De zoete aardappel poffen is trouwens ook een extra gezonde manier om je aardappel te bereiden, dit omdat je weinig andere bestanddelen toe voegt in vergelijking mijn bijvoorbeeld puree van zoete aardappelen. Poffen is ook erg makkelijk. Was je zoete aardappel grondig. Prik er vervolgens met een vork een royale hoeveelheid gaatjes in en smeer hem in met olie. Leg je geprikte zoete aardappel in een kommetje en plaats voor een 7-tal minuten in de microgolfoven (700 Watt). En klaar!
kooktips met kids: Een belangrijk voordeel aan je kinderen laten meekoken? Ze willen ALLES proeven, waardoor ze het smakenpallet uitbreiden en dus vanzelf uitgebreid leren eten!
Kunnen je kinderen al helpen met het afwegen en snijden? Betrek ze dan zeker en vast. Kunnen ze nog niet helpen maar zijn ze wel nieuwsgierig? Betrek ze dan alsnog in het proces door uit te leggen wat je doet en waarom. Zo krijgen ze meer zicht op het bereidingsproces. Deze nieuwsgierigheid werkt ook activerend, waardoor ze je al snel zullen vragen om te helpen met andere taakjes.
Is het helpen met de voorbereiding nog net te moeilijk? Laat de kinderen dan bij de bereiding van dit gerecht helpen met de bereiding van het gehaktmengsel. Laat ze (eventueel vooraf gesneden/afgewogen) ingrediënten toevoegen en omroeren. De kleinste helpers kan je hierin betrekken! Li liep al met de spatel in handen toen ze 3 jaar was, roeren in de pan kon ze als de BESTE! Weet wel, De opdrachten en taakjes lukken onmogelijk zonder te morsen 🙂 Maar geef ze lekker de ruimte om te morsen en te proberen. Zo trainen ze niet enkel hun fijne motoriek, ze hebben ook gewoon (leer)plezier!
Gevulde Zoete Aardappel
4
Personen30
minutes20
minutes50
minutesIngrediënten
1 Zoete Aardappel Per Persoon
Olie
300 gr Gehakt
1 Ui
2 Teentjes Look
1 Blik Zwarte Bonen
1 Blik Tomatenblokjes
1 tl Tomatenpuree
1 tl Mexicaanse Kruiden
1 Pijpajuin
6 Stengels Verse Koriander
1/2 Limoensap
1/4 tl Peper
1/4 tl Zout
- Guacamole
1 Avocado
2à3 Stengels Verse Koriander
1/4 Limoensap
Peper & Zout
Bereiding
- Maak de buitenkant van de zoete aardappel goed proper onder stromend water. Prik rondom de aardappel heel wat gaatjes met je vork. Olie de aardappel vervolgens goed in. Leg de aardappel in een schaal en steek deze 10 min in de microgolfoven op de hoogste stand.
- Snipper de ui en look en bak glazig. Voeg het gehakt toe en bak gaar.
- Doe de inhoud van het blik bonen in een vergiet en spoel grondig onder stromend water.
- Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe aan het gehakt. Roer goed om en laat even meebakken op hoog vuur.
- Voeg de zware bonen toe samen met de gedroogde kruiden.
- Snij de pijpajuin in ringetjes en hak de verse koriander fijn. Goed ook deze toe aan het gehakt, meng geheel goed en zet het vuur laag.
- Maak de guacamole door de avocado te pletten, verse koriander fijn te hakken en toe te voegen, vers limoensap peper en zout toe te voegen en geheel te mengen.
- Snij de zoete aardappel open, vul binnenin met gehakt en werk af met een toefje guacamole. Serveer met rijt.
Tips
- Voor de liefhebbers, serveer met een extra toefje zure room.