Wat hebben we dit gemist! We kunnen er eindelijk weer invliegen na een lange periode van blok en examen, waarin ik zo veel tijd als mogelijk in mijn studies heb gestoken. En eerlijk waar, wat ik het meest van al gemist heb in die periode is wel echt het koken. Het ontwikkelen van recepten, het heruitvinden van smaken… En vooral het genieten van lekker eten!
Dit recept stond dan ook al heel lang op de planning om met jullie te delen. Een heerlijke groentelasagne met al het nodige in verwerkt om je dagelijkse portie vitamines binnen te krijgen. Wat is er beter (en lekkerder) dan een bord vol groenten?!
Ik moet eerlijk toegeven, in de examenperiode heb ik me wegens tijdgebrek toch weer een keer laten vangen door zo’n kant-en-klaar gerecht uit de supermarkt. Wat er vaak best wel lekker uit ziet, maar uiteindelijk gewoon een immense teleurstelling blijkt te zijn… En dan realiseer je je weer dat je maaltijden zo veel lekkerder zijn, wanneer je ze zelf maakt met verse producten.
Deze lasagne is ook zo eentje. Gewoon overheerlijk. Wanneer ik deze op tafel zet, scoor ik gegarandeerd (en ja, ondanks de groenten, ook bij kinderen).
Zijn de kinderen toch niet zo’n fan van de vele groenden en wil je het zelf toch liever wat minder? Down-grade dan de groenten in de tomatensaus en maak er een bolognaisesaus van, dat kan ook! Maar de spinazie-laag is echt een must, trust me.
Toch, ik daag je uit dit recept in zijn geheel uit te testen, je zal niet weten wat je overkomt! You’ll see!
Verder serveren met een lekker stokbroodje en klaar! Geniet ervan!
kooktips met kids: Ondertussen heeft Li de leeftijd bereikt dat ze ook al mee werkt aan de voorbereiding en het ‘versnijden’ van de groentjes. Hier gebruiken we kindermessen. Li vind het geweldig! Door haar te betrekken bij het voorbereiden en versnijden, wordt ook een nieuwe dementie van interesse in koken geprikkeld. Wat belangrijk is voor de motivatie van kinderen om nieuwe dingen uit te proberen in het leerproces. Daag je kinderen uit is dus de boodschap.
De bereiding zelf heeft geen verrassingen meet voor Li. Maar start je met het betrekken van je kinderen in de keuken? Laat ze dan vooral producten toevoegen en roeren in de kookpot. Taakjes voor de kinderen kunnen dan zijn afkruiden, roeren, proeven… geef ze een bepaalde verantwoordelijkheid waardoor ze zichzelf belangrijk voelen in het proces.
Tot slot helpt Li ook met het bouwen van de lagen lasagne in de ovenschaal.
Groentelasagne
4
Personen15
minutes40
minutes20
minutes1
hour15
minutesIn de oven: 20 min op 200°
Ingrediënten
Lasagnepasta
Geraspte Mozzarella
Klontje Boter
- Voor de spinazie-laag
300 gr Verse Spinazie
250 gr Ricotta
Snuifje Peper & Zout
1 Teen look
- Voor de tomatensaus
1/2 Courgette
250 gr Champignons
1 Ui
1 Teen Look
700 gr Tomatensaus
500 gr Gehakt
1/2 tl Tijm
1 Blokje Rundsbouillon
1/4 tl Rozemarijn
1/2 tl Oregano
1 tl Basilicum
1/2 tl Peper en Zout
- benodigdheden
Ovenschaal
Bereiding
- Snij de courgette en de Champignons in kleine blokjes. Snij de spinazie grof. Snipper de ui en pers de look.
- Verwarm olie in een diepe pan op middelhoog vuur. Voeg hier de geperste look aan toe en stoof deze kort aan. Voeg vervolgens een eerste deel van de spinazie toe en roer om tot deze geslonken is. Herhaal tot al de spinazie in de pan is toegevoegd en is geslonken. Laat afkoelen. Wanneer afgekoeld, voeg je de Ricotta toe. Roer alles goed onder en plaats even aan de kant.
- Plaats een kookpot met olie op een hoog vuur. Voeg hierin de look en ui toe en stoof aan tot glazig. Voeg vervolgens het gehakt toe. Bak dit gehakt gaar.
- Voeg de tomatensaus toe en roer alles goed onder elkaar. Voeg de champignons en de courgetten toe. Na alles onder elkaar te mengen gaat het lijken alsof je te weinig saus hebt, maar je zal zien dat de groenten nog gaan slinken en vocht zullen afgeven.
- Voeg kruiding en bouillon toe en laat de saus 10 minuten pruttelen onder een deksel. Op die manier gaat er geen vocht verloren. Je kan nog extra kruiden naar eigen smaak.
- Neem je ovenschaal erbij en vet hem in met het klontje boter
- Start met een laag tomatensaus. Leg hier een laagje lasagnepasta overheen. Doe hier vervolgens een laagje spinazie overheen. Leg opnieuw een laagje lasagnepasta. Herhaal deze stappen en eindig met een laagje tomatensaus.
- Overstrooi tot slot nog met een laagje geraspte mozzarellakaas en plaats in de oven voor 20 min op 200°. Smakelijk!