Zij die ons al een tijdje volgen, weten dat we onszelf helemaal kunnen verliezen in de Thaise keuken. Wel… Verrassing! We gooien weer een topper bij jullie binnen! Dit, eerder zoet gerecht is zo lekker… Ik ben ervan overtuigd dat dit bordje vaker op je menu zal verschijnen.
Maar wat zijn mie noedels nu? Mie noedels komen oorspronkelijk van China. Mie noedels krijg je wanneer je eieren toevoegt aan tarwenoedels. Mie noedels hebben dan ook een geler kleurtje. Naast de gelige kleur hebben de noedels ook extra volle smaak. Je kan ze vinden in verschillende diktes en je koopt ze meestal als vaste gedroogde schijfjes of blokjes.
De bereiding van dit gerecht doe je op een heet vuur met veel olie. Ze noemen dit ook wel ‘Roerbakken‘ in een mooie kookterm. Hierdoor kan het wel eens voor komen dat er hete oliespatten vrij komen uit de pan. Ik hou Li dan ook altijd op een veilige afstand, vooral wanneer het gemarineerde vlees de hete olie in gaat.
Leuke bereidingstip: Versnijdt een grote hoeveelheid wok-groentjes en verdeel deze in aparte porties die je apart kan invriezen om op een later moment te gebruiken. Je bereidingstijd zal aanzienlijk inkorten! Lekker handig wanneer je ook tijdens een drukke werkweek wil genieten van een heerlijke maaltijd die SNEL klaar is.
kooktips met kids: Daag je kind uit (en jezelf misschien ook?) om je te helpen met de voorbereiding en het ‘versnijden’ van de groentjes! Hier gebruiken we kindermessen voor of een minder scherp aardappelmesje als het gaan over harde groenten zoals aardappelen enz.
Twijfel je over de veiligheid? Hier enkele tips: 1) Blijf tijdens het gebruik van een mesje er ALTIJD bij. 2) Laat je kind geen mes handteren wat je zelf niet eerst getest hebt op scherpte. 3) Markeer het mes van je kind, zodat ze weten welk mesje ‘speciaal’ voor hen is. Dat maakt het extra leuk voor hen en geeft duidelijk aan welk mes ze wél en niet mogen gebruiken.
Door haar te betrekken bij het voorbereiden en versnijden, wordt ook een nieuwe dementie van interesse in koken geprikkeld, wat belangrijk is voor de motivatie van kinderen om nieuwe dingen uit te proberen in het leerproces. Daag je kinderen uit is dus de boodschap. Leuke taakjes in dit gerecht is het versnijden van prei, pijpajuin en paprika.
Is je kind nog niet toe aan het versnijden van de groenten, laat ze dan de (afgewogen) ingrediënten toevoegen tijdens het koken. Let wel op, tijdens het bakken van de kip hou je de kleinste best op een veilige afstand. Dit o.w.v. de vele hete spatten die in het rond vliegen door de aanwezigheid van oestersaus. Eens dit achter de rug is, laat ze weer helpen met de ingrediënten toevoegen en het omroeren tijdens het verdere proces van de bereiding.
Mie noedels met Gekarameliseerde Kip en Wokgroentjes
2
Personen20
minutes15
minutes35
minutesIngrediënten
1/2 Broccoli
250 gr Mie Noedels
2 Eieren
- Vlees + marinade
150 gr Kip
2 el Black Sojasaus
1 el Thin Sojasaus
1/2 el Oestersaus
1 EL Sesamolie
1 Cm Gember (geperst)
- Sausmengsel
2,5 el Black Sojasaus
1,2 el Thin Sojasaus
1 cm Gember (geperst)
0,5 el Sesamolie
1/2 tl Umamikruiden
1/4 tl Peper en Zout
1 el Palmsuiker
2 el Water
- Wokgroenten
100 gr Spitskool
50 gr Sojascheuten
1/4 Prei
Enkele Boontjes
2 Pijpajuinen
1 Sjalot
1/3 Rode + Gele Paprika
Bereiding
- Voorbereiding
- Voeg de kip samen met de sauzen van de marinade in een kommetje. Zorg dat de kip goed onder de marinade gemengd wordt. Plaats je kommetje in de koelkast en laat min 1 uur, bij voorkeur 1 dag op voorhand marineren.
- Versnijd je wokgroentjes: Snij de spitskool in dunne reepjes en paprika in blokjes. Snipper de sjalot. Snij de boontjes, prei en pijpajuin in ringetjes. Snij de broccoli in roosjes. Plaats de groentjes aan de kant voor later
- Meng in een ander kommetje alle ingrediënten voor de saus samen. Meng de sauzen onder elkaar een plaats aan de kant.
- Bereiding
- Plaats een kookpot met water op hoog vuur en breng deze aan de kook. Doe de mie-noedels in de kookpot en laat koken tot ze gaar is. Dit gaat erg snel, de meeste mie-noedels zijn gaar na 2 à 3 min koken. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
- Verhit een scheut olie in een wokpan. Bak je kippenblokjes tot ‘bijna’ gaar. Doe de kip vervolgens in een kom. Voeg de broccoli in diezelfde wokpan en stoof kort aan zodat de broccoli knapperig blijft. Voeg ze toe aan het kommetje met de kip. Indien nodig, voeg opnieuw een scheutje olie toe aan je wokpan. Kluts hier 2 eieren in en begin te roeren. Blijf roeren tot alles gestold is. Doe de roereieren bij in het kommetje.
- Doe weer een scheutje olie in de wokpan. Voeg de wokgroentjes toe en stoof kort aan. Voeg vervolgens opnieuw de kip, broccoli en ei toe, alsook de gekookte noedels. Overgiet het geheel met de saus en meng alles goed onder elkaar.
Tips
- Voeg eventueel nog wat black sojasaus toe indien de smaak nog niet helemaal op punt staat.
- Optionele smaakmakers om toe te voegen zijn : Chilivlokken, Zure pepers (in azijn), vissaus en suiker. Deze smaakmakers worden in Thailand op tafel gezet zodat iedereen zijn eigen gerecht kan personaliseren naar eigen smaak. Zelf vul ik dit lijstje graag aan met gebakken look in olie én geroosterde pinda’s. Ikzelf heb deze smaakmakers altijd op mijn voorraadplank staan maar het is zeker géén must! Klik Hier voor meer info en bereiding van deze smaakmakers.