Orzo, dé pasta die op het eerste oog sprekend lijkt op rijst. Wat een heerlijk product om mee te werken. Net als andere pasta’s heeft Orzo het vermogen om in gekookte toestand, smaken en vloeistoffen te absorberen zonder zijn structuur te verliezen. Ik ben dol op Orzo. Het geeft zo veel creatieve mogelijkheden. Het eet niet alleen makkelijk, ik vind de gerechten een heerlijk mondgevoel hebben.
Toch mist Orzo nog wat aan populariteit. Tijd om deze wat te boosten! Een echte topper en een parel voor het oog is toch wel deze Orzo tomaat-basilicum met gehaktballetjes. Een gerecht voor jong én oud! Wij zien het thuis zo wat als de modernere, hedendaagse versie van de traditionele spaghetti Bolognaise :). Daar zegt toch niemand nee tegen.
Dit eenpansgerecht is super easy te maken, vooral als je je gehaktballetjes op voorhand gemaakt hebt. Je kan deze natuurlijk ook kopen. Maar even tussen ons gezegd en gezwegen: Zelf gemaakt gehaktballen, ze zijn zóóó veel lekkerder! Ben je op zoek naar een lekker recept voor gehaktballetjes? Klik dan snel hier!
kooktips met kids:
Starten doen we altijd met het koken van de Orzo, omdat het een langere kooktijd nodig heeft. Li helpt met het afwegen van de Orzo en het toevoegen van de groentebouillon en de Orzo aan het kokende water. Ook het toevoegen van de ingrediënten aan de tomatensaus (look en ui + kruiden) en het omroeren doet ze als de beste.
Het bakken van de gehaktballetjes doe ik meestal zelf, alsook het uiteindelijk toevoegen van de Orzo en de saus. Wel helpt Li met de afwerking met de basilicum, cherrytomaten en de mozzarella! De finishing touche zeg maar 😉 Laat ons eerlijk zijn, wie legt er nu niet graag het allerlaatste puzzelstukje op z’n plek!
Orzo Tomaat-Basilicum met Gehaktballetjes
4
Personen10
minutes30
minutes40
minutesIngrediënten
150 gr Orzo
15 Gehaktballetjes
Verse Basilicum
200 gr Mozzarella
50 gr Cherrytomaatjes
1/3 Blokje Groentebouillon
- Voor de tomatensaus
400 gr Tomatenblokjes in Basilicum
240 ml water
1 Ui
1 Teentje Look
1 tl Oregano
1/2 1 Blokje Rundsbouillon
1/4 tl Tijm
1/4 tl Rozemarijn
1/4 tl Peper
Snuifje Zout
Bereiding
- Verwijder de schil van de ui en de look. Snij de ui en look in fijne blokjes. Pers de look indien mogelijk.
- Zet ondertussen een kookpot met water op hoog vuur en breng deze aan de kook met 1/3 blokje groentebouillon. Doe de Orzo in de kookpot en laat koken tot ze gaar is. Giet nadien af in een vergiet en laat uitlekken.
- Verhit een klontje boter in een grote kookpot. Doe hier de ui en look in en bak tot glazig. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en het water toe. Voeg de kruiden en de bouillon toe en laat enkele minuutjes op middelhoog vuur pruttelen.
- Verhit een klontje boter in een grote (diepe) pan. Bak hierin de gehaktballetjes gaar.
- Voeg vervolgens de tomatensaus toe. Schraap met een houten lepel de bakrestanten los van de bodem voor extra smaak. Voeg ook de Orzo en wat fijngehakte basilicum toe en meng alles goed onder elkaar.
- Snij de tomaten in 4 kwartjes en snij de mozzarella in schijfjes. Verdeel beiden over de pan inhoud. Plaats nog even een deksel op de pan en laat nog even staan op laag vuur, zodat de mozzarella kan smelten. Strooi tot slot nog enkele blaadjes verse basilicum over je gerecht en je bent klaar om te serveren!