Januari, de feestdagen zijn achter de rug, de vele lichtjes worden stilaan afgehaald en opgeborgen, we moeten allemaal weer wat wennen aan het nieuwe (normale) ritme want we komen weer terecht in het gewone leven. Ik vind het contrast altijd super groot. Van al dat pracht en praal, gezelligheid en muziek, naar een grauw, grijs, somber, koud en regenachtig nieuw jaar. En als ik heel eerlijk ben, vrolijk maakt het me niet echt :p
Als je het mij vraagt, smeekt dit weer echt om heerlijke gerechten bereid met lekkere wintergroentjes. Waar denk ik aan als het gaat over wintergroentjes? Kolen, Witloof, Wortelen, pompoen,… Ik heb mezelf dan ook voorgenomen om in de maanden januari en februari te focussen op wintergroentjes!
In dit recept zet ik graag de klassieker ‘savooiekool‘ in de bloemetjes. Gewoon heeeerlijk! Ik heb hem verwerkt in een heerlijke, 3-gelaagde ovenschotel, sappig gehouden door de kool en het gehakt. Daar kan echt niets tegenop!
kooktips met kids: De bereiding gebeurt in 3 fases, 1 per laag. met heel wat stappen waarbij de kids kunnen helpen. De voorbereiding (snijden van de groentjes) ‘probeer’ ik op voorhand, zelf te doen. Dan zet ik alles klaar in kommetjes, handig voor Li om nadien toe te kunnen voegen tijdens de bereiding.
Meestal begin ik met de bereiding van het gehakt en de savooikool. ondertussen laat ik mijn aardappeltjes wel al koken, dat verminderd de wachttijd voor Li, want wachten is het moeilijkste :). Li moet dan vooral ingrediënten toevoegen, roeren en afkruiden. En laat dat nu hetgeen zijn wat ze het beste kan!
Voor de puree laat ik ze hetzelfde doen, Ingrediënten toevoegen en kruiden. Pureren met de stamper is nog te zwaar voor haar, toch vind ze het geweldig om te doen. Ik laat het haar dan ook altijd even proberen :). Alleen zo kan ze het leren Tot slot helpt ze mee met het inscheppen van de lagen in een ovenschaal en afwerken met kaas.
Ovenschotel Met Savooiekool En Gehakt
4
Personen20
minutes40
minutes20
minutes1
hour20
minutesIngrediënten
- Ingrediënten Gehakt-laag
300 gr Gehakt
1 Wortel
1 Tomaat
1 Ui
1 Teentje Look
2 el Tomatenpuree
Peper & Zout
- Ingrediënten Kool-laag
250 gr Savooiekool
Snuifje Gemengde (Zachte) Peper
- Ingrediënten Puree-laag
150 gr Gerookt (Dun) Ontbijtspek
630 gr Aardappelen
1/2 cup (120ml) melk
Klontje Boter
1 Ei
Snuifje Peper & Zout
1 tl Nootmuskaat
- Afwerking
Gemalen Emmentaler
- Benodigdheden
Ovenschaal
Stamper
Spatel
Bereiding
- Bereiding Gehakt-laag
- Versnipper de ui en look. Snij de wortel en tomaat in fijne blokjes.
- Verhit een klontje boter in een pan en bak de ui en look glazig. Voeg het gehakt toe. Wanneer het gehakt bijna gaar is voeg je de wortel- en tomatenblokjes toe.
- Eens het gehakt gaar is, voeg je de tomatenpuree toe en meng je alles goed onder elkaar. Kruid af met peper en zout.
- Bereiding Kool-laag
- Versnijd de kool in dunne korte sliertjes en spoel ze onder stromend water.
- Verhit een klontje boter in een diepe (wok)pan op middelhoog vuur. Voeg de kool toe, kruid lichtjes met zachte gemengde peper. Bak licht glazig met nog steeds een krokante textuur.
- Bereiding Puree-laag
- Schil de aardappelen en snij in gelijke blokjes. Plaats de versneden aardappelen in een kookpot met water en breng ze aan de kook. Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet je het kookvocht weg maar laat de aardappelen in de pot.
- Leg het ontbijtspek op een bakplaat en plaats in een oven op 200° voor 10-15 min. Haal het spek uit de oven en laat afkoelen. Wanneer afgekoeld, hak het spek in grove stukken.
- Voeg de boter en melk toe. Stamp de aardappelen tot puree. Voeg Vervolgens het ei toe, stamp ook deze onder de puree. Voeg tot slot het spek toe en meng het geheel goed met een spatel. Kruid af met peper, zout en notenmuskaat.
- Afwerking
- Schep een eerste laag van het gehaktmengsel in de ovenschaal, en verdeel deze evenredig over de bodem. Schep er vervolgens een laag kool overheen. Verdeel ook deze evenredig over het gehaktmengsel. Verdeel je de bovenste laag puree gelijkmatig over de koollaag. Tot slot bestrooi je de puree-laag met een laagje emmentaler.
- Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180° voor 20 min. Nadien ben je klaar om te serveren!