Ja hoor, hier is hij dan! Eén van de toppers uit onze keuken: Pad Thai. Een Thaise klassieker van rijstnoedels en kip. En meteen wil ik dan ook de verwijzing maken naar Li’s oma, die mij de kneepjes van het vak heeft geleerd in de Thaise keuken in het algemeen.

Zelf heb ik een lange tijd geworsteld met ‘smaakherkenning’ van Thaise gerechten. Een kleine aanpassing kan een heel groot verschil maken in je eindproduct. Voor mij was het vooral moeilijk te herkennen wat er “miste”. Li’s oma heeft me door de jaren heen heel wat verschillende gerechten leren bereiden en kennis laten maken met een MASSA producten :). Privé les, kan je wel zeggen. Dus, je kan wel stellen, zonder haar, geen overheerlijke Pad Thai.

Ik weet dat er sommige van jullie lang gewacht hebben op dit recept :). Ik maak het dan ook geregeld als ik gasten krijg. Niet alleen is het o-ver-heer-lijk, het is ook super easy en snel klaar! Ben je geen fan van pikant? Helemaal geen probleem. Iedereen kan zijn bord voor zichzelf afkruiden naar eigen smaak. (zie tips)

Ook is het een topper om te maken voor Kids! Het basisgerecht is namelijk niet pikant. Li is er zot van! Als ik haar vraag wat ze wil eten, zegt ze meestal: “Noedels of Pasta!”

Dit gerecht staat bijna wekelijks bij ons op tafel. Li heeft dus al super vaak geholpen met de bereiding. Thais koken doe je meestal op een heet vuur met veel olie.Roerbakken‘ in een mooie kookterm. Hierdoor kan het wel eens voor komen dat er hete oliespatten vrij komen uit de pan. Ik hou Li dan ook altijd op een veilige afstand wanneer ze mee komt koken met zulke gerechten. In dit geval helpt Li vooral mee met de voorbereiding, het maken van de saus. Wel kijkt ze doorheen het gehele gerecht enthousiast toe. een goede voorbereiding voor later? Wie weet :).

Ik heb gemerkt dat velen onder jullie heel wat vragen hebben over de ‘te gebruiken producten’. Hopelijk kan deze bijgevoegde foto jullie meer productkennis bieden en/of richting geven in jullie zoektocht naar de juiste ingrediënten 🙂

Belangrijk bij het maken van dit gerecht, is dat je het best portie per portie maakt. Dit is dan ook een recept voor 1 persoon. Waarom? Als je te grote porties tegelijk klaarmaakt, vergroot je het risico dat niet alle noedels een gelijke hoeveelheid saus absorberen, wat de kwaliteit en de smaak parten zal spelen. Daarnaast gaat de bereiding ook gewoon zo snel, dat dit makkelijk te doen is.

Pad Thai

Recipe by Farah
Aantal Personen

1

Persoon
Voorbereiding

1

hour 
Kooktijd

7

minutes
Total time

1

hour 

7

minutes

Dit recept geeft de hoeveelheden weer voor 1 persoon te serveren.

Ingrediënten

  • 2 Eieren

  • 120 gr droge Rijstnoedels

  • 150 gr Kippenblokjes

  • 3 bladeren Chinese Kool

  • 1 Pijpajuin

  • 50 gr Sojascheuten

  • Geroosterde pinda’s (Fijngehakt)

  • 1 kleine Sjalot (gesnipperd)

  • Voor De Saus
  • 2 tl Vloeibare Tamarin

  • 2 tl Black Sojasaus

  • 2 tl Oestersaus

  • 2 tl Thin Sojasaus

  • 4 tl Water

  • 1/2 tl Umami Kruiden

  • 15 gr (+- 1 el) Palmsuiker

  • Optionele Smaakmakers (zie tips)

Bereiding

  • Leg de noedels en licht lauw water. laat ze min. 1 uur weken. Maak het water zeker niet te warm. Zo kunnen de noedels al snel overgaar worden. Vergeet niet dat ze nog een heel deel van het vocht zullen absorberen. Ze mogen dus zeker nog wat “onder kookt” zijn.
  • Voeg alle ingrediënten voor de saus samen in een kommetje. Dit is makkelijker om nadien toe te voegen en voorkomt dat je gerecht ‘overgaar’ raakt. Zorg er voor dat ook de suiker voldoende is opgelost in het sausmengsel.
  • Snij de groentjes op voorhand. Eens je begint te koken gaat het héél snel. Snij de pijpajuin in ringetjes en de Chinese kool in reepjes. Snij eventueel een deel van het stammetje eruit.
  • Doe de sojascheuten op een bordje apart. Deze gaan er pas als allerlaatste bij.
  • Haal de noedels uit het water wanneer je begint te koken. Laat eventueel uitlekken in een zeef.
  • Verhit een scheut olie in een wokpan. Kluts hier 2 eieren in en begin te roeren. Blijf roeren tot alles gestold is. Doe de roereieren in een schaaltje.
  • Verhit opnieuw een scheut olie in dezelfde pan en bak je kippenblokjes tot ‘bijna’ gaar. Doe de kip vervolgens bij in het kommetje van het ei.
  • Verhit indien nodig opnieuw een scheut olie in dezelfde pan. Doe hier de versnipperde sjalot in en bak tot deze bruin wordt.
  • Vanaf nu gaat het snel, zorg dat je alles bij de hand hebt. Voeg de noedels toe. Giet hierover het sausmengsel en roer het geheel kort om. Voeg vervolgens het schaaltje kip en ei toe. Roer opnieuw om en zorg dat alles onder de saus zit. Voeg de Chinese kool en pijpajuin toe. Roer om. Voeg tenslotte de Sojascheuten toe en roer om.
  • Doe de gehele inhoud in een kom of schaal. Strooi hier nog wat pina’s en serveer. Smakelijk!

Tips

  • Optionele smaakmakers zijn: Chilivlokken, Zure pepers (in azijn), vissaus en suiker. Deze smaakmakers worden in Thailand op tafel gezet zodat iedereen zijn eigen gerecht kan personaliseren naar eigen smaak. Zelf vul ik dit lijstje graag aan met gebakken look in olie én geroosterde pinda’s. Ikzelf heb deze smaakmakers altijd op mijn voorraadplank staan maar het is zeker géén must! Klik Hier voor meer info en bereiding van deze smaakmakers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.