Thai Holy Basil – Pad Kra Pao

Ben je fan van de traditionele Thaise spiciness? Dan is dit recept echt iets voor jou! Zij die af en toe Thais eten, zullen er vast en zeker wel al van hebben gehoord, of misschien ook wel al geproefd? Pad Kra Pao ofwel Thai Holy Basil is een super bekend overgewaaid gerecht wat zeer gegeerd is door de liefhebbers van Thaise keuken. Wat wil zeggen: Heb je deze nog niet geprobeerd, dan heb je nu iets voor op je bucketlist te zetten :).

Nu, laat je niet afschrikken, voor zij die minder fan zijn van pittig, kan je onderaan het recept tips vinden om een mildere versie te maken van dit gerecht! Voor ieder wat wils :)!

Wat de typische smaak van Pad Kra Pao creëert, is het ingrediënt “Thai Holy Basil“. In sommige recepten zeggen ze dat als je dit ingrediënt niet vind, je het eventueel kan vervangen door gewone basilicum. Laat me je die teleurstelling besparen. Dit zal NOOIT evenaren. De smaken zijn zo verschillend, dat je uiteindelijk gewoon een heel ander gerecht krijgt.

Thai Holy Basil heb ik tot nu toe uitsluitend gevonden in Asiatische Toko’s. Belangrijk detail: De Holy Basil ligt vaak naast de Thai sweet basil, 2 soorten die sterk op elkaar lijken maar enorm verschillen van smaak!

Pad Kra Pao is een bijgerecht om te serveren in combinatie met rijst. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten rijst, en ik hoor je al zeggen, welke rijst neem ik best? Mijn voorkeur gaat altijd uit naar Jasmijn rijst, maar ook met stickyrijst is het super lekker.

Eens alle ingrediënten zijn afgewogen en klaar staan, is het super gerecht snel klaar. Weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Check dan snel onze post op onze IG-pagina door hier te klikken. Dan kan je zien dat ik er een filmpje heb bij gedaan met de werkwijze 🙂

kooktips met kids: 

Zoals hierboven benoemd, de bereiding is snel en makkelijk. Je bent meer tijd kwijt aan de voorbereiding dan aan de bereiding :). Ik laat Li dan ook vooral helpen met de voorbereiding en afwegen van ingrediënten. Ook het plukken van de Thai Holy Basil staat op haar lijf geschreven. En af en toe proeven hoort er natuurlijk ook bij :). Bakken doe ik in dit gerecht zelf omdat het risico op spatten door de verschillende sauzen op hoog vuur te groot is.

Thai Holy Basil – Pad Kra Pao

Recipe by Farah
Aantal Personen

2

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totale kooktijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 3 el Olie

  • 25 gr Look

  • 20 gr verse Chilipepers

  • 20 gr Holy Basil

  • 200 gr Gehakt

  • Ingrediënten Saus
  • 1 el Oestersaus

  • 1 el Sojasaus

  • 1 tl Black Soy Sauce

  • 10 gr Palmsuiker

  • 1 tl Vissaus

  • Materiaal
  • Vijzel en stamper

Bereiding

  • Weeg alle ingrediënten af. Voeg de ingrediënten voor de saus samen in een kommetje. Zorg er voor dat ook de suiker voldoende is opgelost in het sausmengsel. Doe alle andere ingrediënten in aparte schaaltjes.
  • Doe de pepers in een vijzel en stamp ze tot een fijne pasta. Voeg vervolgens de look toe en stamp opnieuw tot de look fijn is.
  • Giet de olie in een wokpan en plaats op hoog vuur. Voeg meteen de peper-look-pasta uit de vijzel toe, je moet niet wachten tot de olie is opgewarmd. Wanneer de look begint bruin te kleuren, voeg je het gehakt toe.
  • Wanneer het gehakt bijna gaar is, voeg je de saus toe. Meng alles goed onder elkaar. Voeg op het aller laatste moment de Holy Basil toe. Meng deze onder het gehakt. Je zal zien dat deze snel zal slinken. Haal, wanneer geslonken, van het vuur en serveer met rijst. Smakelijk!

Tips

  • Wil je dit gerecht toch proberen maar ben je niet zo voor het ‘pittig kantje’? Ga dan voor andere pepers in dezelfde hoeveelheid! Ik maak dit ook wel met van die langere (+-5cm) donkerrode pepers. Je kan ze ook makkelijker vinden in onze lokale supermarkten. Zo niet, vind je ze zeker en vast bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt!
  • Werk dit gerecht af met een gefrituurd eitje. Niet alleen een heerlijke combo, het verzacht ook doordat het wat van de “spiciness” wegneemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.