Bij Thaise gerechten denken mensen meteen aan “pikant” eten. Toch is dit niet altijd het geval. Thaise kip met Cashewnoot ( of ‘Gai Pad Med Mamuang Himapan’) is zo’n gerecht wat zeker en vast minder of zelfs niet pikant kan gemaakt worden.
Thaise kip met cashew is een erg populair gerecht in Thailand. Het is een side dish en wordt geserveerd met rijst. Ikzelf ben grote fan en ook mijn dochter Li is er zot van! Vooral van de nootjes in dit gerecht hihi. De nootjes verdwijnen altijd razendsnel uit mijn bord, als een dief in de nacht :).
Thais koken doe je meestal op een heet vuur met veel olie. ‘Roerbakken‘ in een mooie kookterm. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat er hete oliespatten vrij komen uit de pan. Ik hou Li dan ook altijd op een veilige afstand wanneer ze mee komt koken met zulke gerechten. In dit geval helpt Li vooral mee met de voorbereiding, het maken van de saus en het proeven van mijn ingrediënten. We laten het even in het midden of dit laatste ‘helpen’ is of niet :).
Ik heb gemerkt dat velen onder jullie heel wat vragen hebben over de ‘te gebruiken producten’. Hopelijk kan deze bijgevoegde foto jullie meer productkennis bieden en/of richting geven in jullie zoektocht naar de juiste ingrediënten 🙂
Thaise Kip met Cashewnoot
2
Personen20
minutes10
minutes30
minutesIngrediënten
200 gr Kippenreepjes
50 gr (1/2 cup) Geroosterde Cashewnoten
1 Ui grof gesneden
1/2 rode paprika grof gesneden
2 tenen look
1 Pijpajuin, reepjes van 2 cm
2 (Gedroogde) Gefrituurde chilipeper
- Saus
1 el Oestersaus
1 tl Soja Saus (Thin)
1 el Black Soja Saus
1 tl Vissaus
1 tl sesamolie
1,5 tl suiker
1 tl Umami-kruiden
Bereiding
- Snij de ui en de paprika in grove blokjes. Snij de gefrituurde pepers in 2à3 delen. Snij de pijpajuin in stukjes van 2à3 cm.
- Voeg alle ingrediënten voor de saus samen in een kommetje. Dit is makkelijker om nadien toe te voegen en voorkomt dat je gerecht ‘overgaar’ raakt.
- Rooster je cashewnoten in een hete pan. Doe in een kommetje en zet aan de kant.
- Verwarm olie in een diepe pan tot deze heet is. Voeg de Kip toe en bak aan tot elke kant gebruind is. Bak de kip nog NIET gaar, Wanneer de buitenkant van de kip bruin is, haal hem dan uit de pan en zet even aan de kant.
- Verwarm opnieuw een schuit olie in diezelfde pan. Voeg de ui en look toe tot de look begint te bruinen. Voeg dan de paprika en de kip toe. roer om.
- Voeg de saus toe, roer om. De kip gaart nu verder in de saus.
- Voeg eventueel 2 el water toe indien nodig.
- Voeg de pijpajuin en de Cashewnoten toe en roer kort om. Serveer op een bord en werk af met de stukjes gefrituurde chilipepers.
Tips
- Hou je niet zo van pikant? Gebruik dan grote gedroogde chili pepers, deze zijn minder pikant van smaak. Hou je totaal niet van pikant, kan je dit ingrediënt er eventueel ook gewoon uit laten.
- Na het serveren zal extra vocht uit het gerecht vrijkomen. Let dus goed op dat je zeker niet te veel water toe voegt.