Braambes oftewel blackberry… Wat zijn ze heerlijk! Dit jaar heeft mijn tamme braamstruik enorm zijn best gedaan, met als gevolg, een overproductie aan braambessen!! Hoor je me klagen? Absoluut niet, want we weten allemaal hoe duur deze besjes zijn in de winkel.
Ik probeer altijd zo veel mogelijk te werken met seizoensproducten. Omdat we er een massa hebben kunnen oogsten, leek het me een leuk idee om hier ook eens te experimenteren. Ikzelf ben verzot van roomijs #guiltyAF. Ik heb deze zomer dan ook een nieuw ijsmachine op de kop kunnen tikken voor een prikje. En of het zijn geld waard is… Want uit dit succes zullen er nog veel meer volgen!
De bereidingswijze is niet moeilijk, maar moet vooral snel gaan. Wil je graag wat visuele bijstand? Check dan snel ons filmpje op Instagram, daar zie je hoe ik het heb aangepakt :).
Verse Brambes-Roomijs
4
Personen10
minutes20
minutes6
Uren06:30
uurIngrediënten
200 ml Halfvolle Melk
200 ml Slagroom 30%
100 gr Kristalsuiker
300 gr Vers geplukte Braambes
4 Eierdooiers
Snuifje zout
- benodigdheden
Ijsmachine
Kookthermometer
Zeef
Vershoudfolie
Bereiding
- Voorbereiding: Spoel de braambessen zorgvuldig onder stromend water. Weeg de suiker af, en scheidt de dooiers van het eiwit.
- Bereiding: Plaats een steelpannetje op middelhoog vuur. Doe hier de melk, de slagroom, de helft van de suiker en een snuifje zout in. Meng het geheel goed. Wanneer je merkt dat je een egaal mengsel hebt gekregen, voeg je de Braambessen toe. Blijf roeren. Wanneer het mengsel begint op te warmen, haal je de pureerstamper erbij en pureer je de braambessen rechtstreeks in het steelpannetje.
- Tegelijkertijd voeg je in een ander kommetjes de eierdooiers, de rest van de suiker en opnieuw een snuifje zout samen. Klop het geheel tot een egaal mengsel. Je zal merken dat het eigeel lichter van kleur zal worden.
- Wanneer het melk-room-mengsel het kookpunt heeft bereikt, schenk je hier een klein deel van over in het eimengsel. blijf met je garde door het ei-mengsel kloppen om te voorkomen dat je ei gaat ‘bakken’. Giet het gehele ei-mengsel opnieuw over in het melk-room-mengsel. belangrijk is dat je tijdens dit proces voortdurend blijft roeren.
- Plaats je melk-ei-mengsel opnieuw op een laag vuur. Al roerend verwarm je de massa tot 80°. Eens de 80° bereikt, haal je de massa van het vuur, en haal je het mengsel door een zeef en giet je het mengsel in een koude kom of pot.
- Leg bovenop een vel plastic huishoudfolie zodat er zich geen ‘velletje’ kan vormen op de bovenste laag. Laat even afkoelen, en plaats de kom dan voor minstens 6u (ideaal is 24u) in de koelkast.
- Zet je ijsmachine klaar volgens de instructies, en voeg je ijsmengsel toe. Na 45 min is je ijs klaar om te eten, maar idealer zou zijn dat je je ijs nog enkele uurtjes in de vriezer steekt om te harden. Smakelijk!