Ik zoek nog eventjes mijn inspiratie bij de heerlijke wintergroentjes. Je ziet ze nu in elke supermarkt liggen. De knolselder. Het ziet er misschien wat gek uit, maar wat een prachtig product om te verwerken in je gerecht! De meeste zullen het misschien kennen van de knolseldersoep op zondag die grootmoeder maakte. Ook super lekker, maar heb je er al eens frietjes mee proberen maken?
Groente frietjes, er zijn eindeloos veel mogelijkheden: Wortelen, knolselder, pastinaak, zoete aardappel, courgette,… Zelf heb ik er ook een aantal uitgetest, en de lekkerste vind ik persoonlijk de combo van zoete aardappel-, knolselderfrietjes. Maak niet de vergelijking met de traditionele frietjes, de structuur zal anders zijn, maar daarom zeker niet minder lekker!
Daarnaast wil ik het deze week volledig Vegan houden. Hier ben jij natuurlijk volledig vrij in. De vegan burger die ik gebruik in mijn recept, kan je vanzelfsprekend aanpassen met een burger naar eigen keuze.
kooktips met kids: De voorbereiding, het versnijden van de knolselder én de zoete aardappel doe ik zelf. Terwijl ik dit doe, probeer ik haar wel een ander taakje te geven. De zoete aardappelfrietjes legt ze bijvoorbeeld na het snijden te week in water, en laat ik haar nadien droogdeppen. De knolselderfrietjes doet ze in een zakje. Hetzelfde doet ze voor de zoete aardappelfrietjes. Verder laat ik ze beiden zakjes afkruiden en verdelen over een bakplaat.
Zoete aardappel-, knolselderfrietjes met een vegan-burger
4
servings30
minutes20
minutes50
minutesIngrediënten
- Ingrediënten Frietjes
2 (Grote) Zoete Aardappelen
1/2 Knolselder
1+1 el Zonnebloemolie
1 el Paprikapoeder
1/2 tl Komijnzaad
1 tl Rozemarijn
Zout
Dipsaus Naar Keuze
- Ingrediënten Vegan-Burger
Vegan-burger
Bicky Broodje
Augurkjes
Gebakken uitjes
BBQ-Saus
Sla
Tomaat
Smeltkaas
- benodigdheden
Bakplaat
Bakpapier
Zipzakjes
Bereiding Frietjes
- Snij de knolselder in ‘handelbare’ stukken. Verwijder de schil en snij de knolselder dan in gelijke frietjes van ongeveer 1cm dikte. Probeer niet veel dunner te gaan, dan verbranden ze sneller tijdens het bakken.
- Doe hetzelfde voor de zoete aardappel. Leg de versneden zoete aardappelfrietjes te week in koud water voor minstens 30 minuten. Nadien leg je ze op een keukenhanddoek en dep ze droog.
- Doe de rauwe zoete aardappelfrietjes en de rauwe knolselderfrietjes elk apart in een zip-zakje. Doe bij de zoete aardappel 1el olie, rozemarijn en een mespunt zout. Doe het zakje dicht en schud tot alles goed gemengd is. Neem het zakje met de knolselderfrietjes en doe er 1 el olie, paprikapoeder, komijnzaad en een mespunt zout bij. Sluit opnieuw het zakje en schud goed zodat alles gemengd is.
- Leg de inhoud van beide zakjes verspreid op een bakplaat en plaats deze in een voorverwarmde oven op 200° voor 20 minuten.
- Bereiding Vegan-Burger
- Bak de burger in een braadpan. Rooster de broodjes indien gewenst.
- Beleg de burgers met een lapje smeltkaas, BBQ-saus met een schijfje tomaat, gebakken uitjes, schijfjes augurk en sla.
- Plaats de burger met de frietjes op een bord en serveer! Smakelijk
Tips
- Je kan de vegan-burger natuurlijk vervangen door een vleesburger. Kies naar eigen voorkeur!
- Je kan de burger natuurlijk beleggen naar eigen voorkeur. Het voorbeeld in het recept is maar één uit de zoveel mogelijkheden! Go crazy on this one!
- Ben je op zoek naar een lekker receptje voor BBQ-saus? Ik heb er eentje! Klik hier en ik breng je er heen! 🙂