Pasen is nog maar net voorbij en natuurlijk puilen onze kasten weer uit door de kilo’s chocolade. Bij jou ook? Perfect! Want hier zijn we weer met een OVERHEERLIJK No-waste dessert waar je niet veel voor nodig hebt!
Eerder zei ik al dat ik een restjes-vrije levensstijl probeer na te streven. Lukt me dit altijd? Neen, maar ik streef er wel naar en hoop via deze weg ook anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Vorig jaar hebben we ons Rocky Road Fudge recept met jullie gedeeld, en dat werd een absolute HIT! Dit is weer zo’n recept. Als antwoord op de vraag ‘welke chocolade heb ik nodig?’ zeg ik: Ik gebruik alle chocola die ik in mijn kast kan vinden, zolang het maar geen ‘vulling’ heeft. Chocolade paaseieren, mannetjes, repen,… keuze zat!
Nog een pluspunt aan dit recept: Hou je van Snickers of andere ‘celebrations’-chocolades? Dan gaat dit eeecht je ding zijn! Schrikken de dadels je wat af? Laat me je dan het volgende zeggen: Moest je het niet geweten hebben, had je niet eens gemerkt dat het van dadels gemaakt is. Daarnaast is het ook weer een leuke vakantieactiviteit om te doen met kinderen!
kooktips met kids: Hoewel dit recept al wat meer van de fijne motoriek verwacht, blijven er altijd taakjes die te doen zijn met de allerkleinste! We beginnen bij het begin:
De dadels verrijken met een laagje vulling naar keuze. Dit kan wat ‘prullenwerk’ zijn, maar dat maakt het toch eens zo leuk. Li, nu 4 jaar, heeft hier wel al mee geholpen. Laat ze dus zeker proberen. Lukt het niet? Dan volgen er nog andere taakjes die ze misschien wel kunnen.
Het dippen in de chocolade en het overstrooien met notencrumble vinden de kinderen (ook de allerkleinste) vaak het leukste. Niet alleen is dit dé afwerking van een mooi eindproduct, het zijn ook vaak de lekkerste producten om mee te werken (belangrijk wanneer je je vingers kan aflikken tijdens het werken!).
Het moeilijkste voor hen zal eerder de wachttijd zijn, want deze chocolade dessert dadels laat je best minimum 2u afkoelen en harden in de koelkast voor je ze serveert. Maar het is wél de moeite!
Chocolade Dessert Dadels
8
servings5
minutes30
minutes2
Uur35
minutesZowel de lijst met vulling als topping zijn mogelijke opties. Je vult en werkt af naar eigen smaak. Je kan natuurlijk ook afwisselen met verschillende smaken!
Ingrediënten
Chocolade (paaseieren/mannetjes/…)
Dadels (Ontpit)
- Vulling
Pindakaas + Karameldressing
Speculoospasta
Kokospasta
- Topping
Pindanoten
Pistachenoten
Grof Zout
Kokosschilfers
- Benodigdheden
Prikkers
Vijzel en Stamper
Pakpapier
Bereiding
- Smelt de chocolade in een grote kom. Doe dit au bain-marie of in de microgolfoven. Kies je voor de microgolfoven, doe het dan per 30 sec. én roer voldoende om. Laat het zeker niet aanbranden. Hak of stamp de noten in je vijzel grof-fijn en verdeel ze elk in een apart kommetje. Plaats aan de kant voor tijdens de afwerking.
- Leg een vel bakpapier op een grote snijplank. Dit zal werken als een soort anti-kleeflaag en maakt het nadien makkelijker om je dadels na het afkoelen en harden van de snijplank los te maken.
- Vul iedere dadel met een mespuntje vulling naar eigen smaak. Je kan ook afwisselen tussen verschillende smaken. Op die manier stel je zo wat je eigen ‘celebrations-box’ samen! Werk je met pindakaas (net zoals Snickers), spuit bovenop je pindakaasvulling dan ook wat karameldressing voor je je dadel sluit (you won’t regret).
- Voor je iedere dadel in de chocolade dipt, doorprik je hem met een prikken. Niet alleen blijft hij op die manier beter gesloten, je vingers blijven ook proper. Dip 1 voor 1 in de gesmolten chocolade en leg ze verspreid over je vel bakpapier. Zorg dat ze elkaar niet raken.
- Overstrooi de gedipte chocoladedadels met een topping naar keuze. je kan de toppings gescheiden houden, maar ook mengen.
- Plaats je Chocoladedadels in de koelkast voor minstens 2uur. Nadien zijn ze klaar om te serveren. Smakelijk!