Ovenschotel met Gehakt, Butternut en Pestopuree

We trotseren nog enkele grauwe dagen. Maar, we hebben goede vooruitzichten, want een prachtig lenteseizoen staat al voor de deur! Om de afgelopen periode af te sluiten, doen we nog één keer een heerlijke winterse ovenschotel. Gewoon omdat het kan! Én, omdat het super lekker is. 🤤

Wat een ovenschotel zo lekker maakt, is het combineren van de juiste smaak en texturen. Door producten een verschillende basissmaak met elkaar te combineren, worden meerdere smaakpapillen tegelijk geprikkeld. Hetzelfde geldt voor het werken met verschillende texturen. Wanneer je in een ovenschotel werkt met ‘laagjes’, creëer je als het ware een ‘one-bite smaakexplosie’, doordat je telkens een klein deeltje van elk element tegelijkertijd in 1 hap naar binnen werkt. Een prachtig smaakpallet waar je geen genoeg van krijgt! 

Om dit smaakpallet te creëren probeer ik vaak de verschillende smaken zout, zoet en umami te combineren. Wanneer een gerecht zich ertoe leent, mag het voor mij persoonlijk ook wat bitter en/pittig zijn! Maar vooral in de eerste 3 probeer ik altijd een goede balans te vinden. 

Bepaalde producten hebben soms uit zichzelf een uitgesproken smaak. Zo is spek en ham al vaker aan de zoute kant. Pompoen, zoete aardappel en bepaalde uien eerder zoet. Citroen, limoen, yoghurt en tamarinde zuur. Pompelmoes, witloof en cacao eerder bitter. Tomaten en bepaalde vissoorten zoals zalm hebben dan weer de minder uitgesproken maar toch belangrijke umami-smaak.

Structuren combineren spreekt dan weer wat voor zich. Toch zien we dit te vaak over het hoofd omdat we denken dat het geen meerwaarde heeft aan de ‘smaak’ van het eindproduct. Maar niets is minder waar. Je ziet vaak dat ik mijn gerechten afwerk met al dan niet geroosterde noten of pitten. Nét omdat deze krokante toets de missende factor is en het gerecht naar een hoger niveau tilt. echt, probeer het en je zal het zelf ervaren.

kooktips met kids: Butternut en aardappelen zijn niet de makkelijkst hanteerbare producten. Het is dus wat afhankelijk wat de leeftijd en/of de beheersing van fijne motoriek van het kind in de afweging of je het schoonmaken en versnijden van deze producten kan overlaten aan je kind. Toch: Daag je kinderen uit blijft de boodschap. laat ze proberen en testen. Maar let op, doe het eerst voor en kijk ook nadien eventjes mee. benoem vooral dat het belangrijk is om ‘van je weg’ te raspen en zeg ook waarom. Maak ook gebruik van een speciaal kindermesje of een eerder bot aardappelmesje.

Is je mimi-masterchef eerder een beginneling of en je pas gestart met het betrekken van je kinderen in de keuken? Laat ze dan vooral producten toevoegen en roeren in de kookpot. Taakjes voor de kinderen kunnen dan zijn afkruidenroerenproeven… geef ze een bepaalde verantwoordelijkheid waardoor ze zichzelf belangrijk voelen in het proces.

Tot slot helpen kinderen ook graag met het bouwen van de lagen in de ovenschaal. Li vindt het geweldig! Het samenvoegen van alles tot een lekker geeft toch wel de meeste voldoening van het gehele kookproces. En zéker voor kinderen die nog zo veel moeten leren. Zet ze daarom zeker en vast in tijdens de afwerking.

Ovenschotel met Gehakt, Butternut en Pestopuree

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijd

30

minutes
In de oven

20

Minutes
Totale kooktijd

1

hour 

10

minutes

Ingrediënten

  • 3 EL Broodkruim

  • 40 gr Pompoenpitten

  • Puree-laag
  • 700 gr Aardappelen

  • 100 ml Room

  • 1 Ei

  • 40 gr geraspte emmentaler

  • 100 ml Pesto Roso (+- 3 EL)

  • Butternut-laag
  • 1/2 Butternut

  • Snuifje Peper en Zout

  • Gehakt-laag
  • 500 gr Gehakt

  • 1 Ui

  • 2 Tenen Look

  • 100 gr Rozijnen

  • 1/2 EL Nootmuskaat

  • 1/2 EL Satékruiden

  • 1/2 EL Provençaalse kruiden

  • Snuifje Peper en Zout

  • Benodigdheden
  • Ovenschaal

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Snij de butternut in fijne blokjes Snipper de ui en pers de look.
  • De Puree-laag
  • Plaats een kookpot met water op een hoog vuur. Kook de aardappelen gaat en giet het kookvocht weg. Voeg vervolgens de 100 ml room toe en stamp de aardappelen tot puree.
  • Voeg het ei en de geraspte kaas toe. Stamp alles goed onder elkaar tot een smeuïg geheel. Voeg tot slot de Pesto-Roso toe en meng alles goed onder elkaar. Plaats aan de kant voor later.
  • De Gestoofde Butternut
  • Verwarm een scheutje olie in een wokpan op hoog vuur. Voeg de blokjes butternut toe. Kruidt af met een snuifje peper en zout en stoof aan tot ze gaar zijn. Tip: Een gare butternut kan je doorprikken zoals een gare aardappel. Plaats aan de kant voor later.
  • Gehakt-laag
  • Verwarm opnieuw een scheut olie in een wokpan. Bak hierin de ui en look glazig. Voeg vervolgens het gehakt en bak aan tot het bijna gaar is. Voeg vervolgens de rozijnen en de kruiding toe. Meng alles goed onder elkaar en voer het geheel goed om tot het gehakt doorbakken is. Plaats aan de kant.
  • De Afwerking
  • Neem je ovenschaal erbij. Verdeel je gehaktmengsel over de bode van de schaal.
  • Schep vervolgens de gestoofde butternut over de gehakt-laag.
  • Top vervolgens het geheel af met een laag pestopuree, zodat je niets meer ziet van het gehakt/de pompoen.
  • Tot slot strooi je de broodkruim én de pompoenpitjes nog over de pestopuree en plaats je de ovenschaal in de oven voor 20 minuten op 200°. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.