Quiche, het kan altijd en overal! En iedereen heeft wel 1 quiche waar hij fan van is.

In quiche heb je oneindig veel varianten. Ook wij hebben doorheen de tijd al wel wat receptjes in ons overzicht laten voorbij komen. Wat denk je van Quiche van zoete aardappel spinazie en geitenkaas bijvoorbeeld, of quiche van witloof, appel honing, of misschien eerder broccoliquiche met spek,… Voor ieder wat wils!

Vandaag komen we met een echte klassieker, maar met toch een eigen toets. Quiche Lorraine is dé queen-quiche onder de quiches. Dé quiche die iedereen kent en ook (bijna) iedereen lust. Heb je nog nooit quiche gemaakt, of misschien nog nooit gegeten? Dat is dit wel hét recept waar je mee wilt beginnen. Persoonlijk ga ik graag op zoek naar combinaties van ingrediënten die de verschillende smaakpapillen prikkelen. Sterke smaken die toch in elkaar vallen. combinaties van zoet-zout, zoals in dit gerecht bijvoorbeeld. #smaakbomalert

Net zoals bij de meeste andere quicherecepten, is deze ook super easy en snel te maken. Enkele ingrediënten opbakken, alles in de pot, mengen, verdelen, de oven in én klaar! Dus krijg je toevallig bezoek en wil je toch een leuke knabbel voorzien? Hiermee zal je zeker en vast scoren. Daarnaast is het zowel warm als koud lekker.

kooktips met kids:

Quiche is altijd leuk om te maken met kids! Zelfs met de allerkleinste. Heb je al wat grotere masterchefs in de keuken staan? Laat ze dan zeker helpen met het snijden van de groenten zoals de prei. Dit is een makkelijk handteerbare groente waar kinderen weinig fout bij kunnen doen. Heb je eerder kleine masterchefs die (nog) niet zo handig zijn met een (kinder)mes? Dan kan je de voorbereidingen (groentjes snijden) best zelf te doen. Op die manier blijft het ‘leuke’ van het koken over voor de kinderen

Waar en wanneer kunnen je kinderen helpen? Li me wel bijvoorbeeld met de pan bereiding (toevoegen van ingrediënten, bakken en omroeren), het invetten en bekleden van de taartvorm en het maken en kruiden van het eiermengsel. En natuurlijk het afwerken met kaas. Héél véél leuke dingen voor haar om te doen dus.

Quiche Lorraine

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

15

minutes
Bereiding

20

minutes
Baktijd

45

Minutes
Total time

1

hour 

20

minutes

Ingrediënten

  • 200 gr Spek

  • 500 ml Room

  • 4 Eieren

  • Kant-en-klaar Bladerdeegbodem

  • 1 (Kleine) Ui

  • 1 Teen Look

  • Peper & Zout

  • 1 el Honing

  • 1 Prei

  • 30 gr Geraspte Emmentaler

  • 3 el Water

  • klontje Boter Om In Te Vetten

  • Benodigdheden
  • Taartvorm

  • Grote kom

Bereiding

  • Snipper de ui en doe deze in een kommetje. Pers de look en doe in een apart schaaltje. Snij de prei in ringen van ongeveer 0.5-1 cm dik.
  • plaats een pan op middelhoog vuur. Bak het spek lichtjes krokant. Zet het vuur wat lage en voeg hier vervolgens de ui en de prei aan toe. Stoof aan en kruidt af met wat peper.
  • Voeg 1 EL honing toe aan je spek- en groentenmengsel en roer alles goed onder elkaar. Doe de pan inhoud op een bordje en laat afkoelen.
  • verwarm je oven voor op 180°.
  • Het gekarameliseerde aanbaksel van je pan zit nog boordevol heerlijke smaakstoffen. Zet je pan daarom terug op een laag vuurtje en voeg 3 el water toe. Schraap met een spatel de restjes van de bodem terwijl het water het aanbaksel (en daarbij dus ook alle smaken) van de bodem los kookt. Let op, gekarameliseerd aanbaksel is niet hetzelfde als zwart verbrand aanbaksel! Is je aanbaksel zwart, dan sla je deze stap over.
  • In een grote kom voeg je de volgende ingrediënten samen: De eieren, room, kaas, geperste look een snuifje peper en zout. Meng/klop alles stevig onder elkaar tot een smeuïg geheel.
  • Voeg vervolgens de afgekoelde groentjes toe aan de kom, samen met het kookvocht. Belangrijk is dat beide voldoende afgekoeld zijn, anders gaat je ei-roommengsel al meteen beginnen stollen.
  • Vet je taartvorm in met een laagje boter. Leg je kant-en-klaar bladerdeeg in de ingevette taartvorm. Wanneer het deeg boven de rand uit komt, snij hem dan gelijk met de rand af en prik vervolgens met een vork wat gaatjes in de bodem. Giet vervolgens het ei-room-mengsel in je taartvorm en plaats in een voorverwarmde oven voor 45 min op 180°
  • Quiche kan zowel warm als koud geserveerd worden! Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.