December! Dat wil natuurlijk zeggen dat de feestdagen voor de deur staan. Daarom focussen we ons deze maand uitsluitend op feestelijke gerechten ter inspiratie! En we starten meteen met een knaller! heeeerlijke Tiramisu. Yummmm…
De maand december heeft altijd wat magisch, vind je niet? De ontelbare vele lichtjes die er anders niet zijn, een overvloed een groen en rood gedecoreerde winkels, groots versierde straten en steden, vrolijke muziek, kerstmarkten en…. lekker eten! én laat dat laatste nu het geen zijn waar wij het voor doen 🙂
Tiramisu is zo’n klassieker uit mijn kindertijd voor te serveren bij de feestdagen. Hoewel ze thuis de échte klassieker maakte (met lange vingers), geeft ik er mijn eigen draai aan en gaan we in dit recept voor speculoos.
In dit recept ga ik voor de kindvriendelijke versie. Met andere woorden, non-alcohol dus :). Hier ben je natuurlijk vrij in! in dit recept beschrijf ik beide mogelijkheden. Aan jou de keuze waar je voorkeur naartoe gaat!
kooktips met kids: Ikzelf ben als kind niet zo vaak betrokken in de keuken. Dit is één van de weinige gerechtjes waarbij ik wél mocht helpen :)! Ik probeer Li mee te nemen van begin tot einde. Dus, niet enkel bij het dompelen en schikken van de koekjes. Li helpt me onder anderen mee met het maken van het beslag, het toevoegen van de ingrediënten in de keukenrobot, het dompelen en schikken van de koekjes (ofcourse :)) het kruimelen van de speculoos en het overstrooien van de topping. Enkel het scheiden van de eitjes doe ik zelf, maar zelfs daar doet zij de coaching :p hihi! Benieuwd hoe ze dat doet? kijk maar zelf, klik hier!
Een rauwe ei is niet altijd geschikt voor iedereen. Denk maar aan de mommy’s to be. Maar ook Tiramisu kan je maken zonder ei. Wil je weten hoe? Check dan snel onderaan bij tips hoe je dat doet!
Tiramisu Met Speculoos
4
servings40
minutesIngrediënten
400 gr Speculoos
500 gr Mascarpone
150 gr Suiker
6 Eidooiers
1 Kopje Sterke Koffie
2 el Cacao Poeder
2 el Amaretto (Optioneel)
- benodigdheden
Mixer of Keukenrobot
Schaal
Keukenzeef
Bereiding
- Zet een kop sterke koffie, en laat afkoelen.
- Splits het eiwit van het eigeel. Het eiwit heb je in dit recept niet nodig. (Kijk in tips wat je hier wél mee kan maken!) Doe de Suiker en het eigeel in de keukenrobot en meng tot het het mengsel licht oranje kleurt.
- Voeg de mascarpone toe en meng opnieuw tot smeuïg geheel.
- Wil je gaan voor een kindvriendelijke Tiramisu, sla deze stap dan over :). Zo niet, voeg 2 eetlepels Amaretto toe bij de koffie en meng goed.
- Giet de afgekoelde koffie in een schaaltje.
- Neem je schaal erbij en begin met een laag van het mascarpone-mengsel te verdelen over de bodem. Neem een speculooskoekje tussen duim en wijsvinger, en dompel deze kort in de afgekoelde koffie. Laat kort uitlekken, waarna je ze één voor één naast elkaar schikt op de mascarpone-laag.
- Herhaal laag per laag, 1 tot 2 keer en zorg dat je eindigt met een laag mascarpone. Overstrooi geheel met een dun laagje cacao poeder door middel van een keukenzeef (Zo heb je geen klontertjes).
- Kruimel enkele speculooskoekjes fijn. Strooi deze nog wat nonchalant als topping over de cacao. Plaats vervolgens voor een uurtje in de koelkast. Dan is hij klaar om te serveren!
Tips
- Ik probeer te streven naar een restjes-vrije levensstijl. Ik probeer het eiwit dat niet in de tiramisu werd verwerkt, toch te verwerken in een ander gerecht. Meringue (of schuimpjes) zijn hier dan ook perfect voor! Benieuwd naar het recept? Klik dan Hier! Ik heb er ineens een feestdagen-special van gemaakt :).
- Wil je graag een Tiramisu maken zonder ei? Dit kan! Vervang het eigeel dan door slagroom! Enkele aanpassingen in de hoeveelheden: Gebruik 300 gr mascarpone, 300 gr slagroom en 50 gr suiker! Dezelfde bereidingswijze, behalve dan dat je in plaats van het eigeel en suiker, de slagroom en suiker opklopt tot deze stijf is. Mix vervolgens de mascarpone er onder en ga verder zoals het recept hierboven!