Het is weer de tijd van de veenbessen! Deze kruidige vrucht zijn onbewerkt niet ieders favoriet o.w.v. zijn zuur en bitter karakter. Maar verwerkt met andere ingrediënten zijn echt super lekker (en helemaal niet meer bitter)!
Daarnaast zijn veenbessen of cranberry’s ook erg gezond: Ze bevatten een grote hoeveelheid vitamines zoals vitamine C, zie zorgen voor groei, herstel en een betere weerstand. Ook bevatten ze mineralen die goed zijn voor onze hersenen, botten en ons zenuwstelsel.
Zelf limonade maken blijft een topactiviteit om te doen met de kinderen! Wie maakt er nu niet graag z’n eigen Limo, wie zegt dat nu niet graag tegen z’n vriendjes?! 🙂 Wij doen het al jaren! Li helpt al mee van toen ze 2 jaar oud was en vind het nog steeds ge-wel-dig!
Met dit recept maak je +-2 liter limonade.
kooktips met kids:
Zoals ik hierboven al zei, Li helpt al heel lang mee in de keuken. Er zit dan ook een duidelijke evolutie in de taakjes die je kleine en grotere kinderen kan laten doen.
Werk je met de allerkleinste? laat ze dan helpen met het afwegen van de ingrediënten, maken van de siroop en het samenvoegen van de ingrediënten op het einde.
Vanaf de leeftijd van 4 kan je ze al laten helpen met het halveren van de veenbessen, nodig voor de veenbessensap. Gebruik hiervoor speciale kindermessen, deze zijn veilig voor kinderen. Ze kunnen zichzelf hier niet mee snijden. Sinds we de kindermessen hebben wil Li nóg veel liever helpen in de keuken. De nieuwe taakjes geven haar uitdaging op niveau, wat belangrijk is voor het leerproces.
Het stampen van de veenbessen tot moes kan je ook door de kinderen laten doen, maar deze taak zou ik eerder door de oudste laten doen. Niet alleen heb je toch enige kracht nodig, ook bestaat de kans op (hete) spatten.
Veenbessen Limonade
4
Personen15
minutes10
minutes25
minutesIngrediënten
- Siroop
1 cup Suiker
1 cup Water
3 takjes Verse Rozemarijn
- Cranberry sap
350 gr Veenbessen
1 cup + 1/2 Cup Water
- Limonade
1 cup Citroensap
3 Cups Water
1,5 cup Siroop
1,5 Cup Cranberry sap
- Benodigdheden
Zeef
Stamper
Waterkan
Bereiding
- Recept Siroop
- plaats een pannetje op het vuur met 1 cup water, 1 cup suiker en 3 takjes rozemarijn. Verwarm tot alle suiker is opgelost. Haal van het vuur en laat het geheel nog 30 min trekken.
- Zeef de rozemarijn uit de siroop. Zet de siroop even aan de kant om af te koelen.
- de Veenbessensap
- Halveer de Veenbessen. dit versnelt het proces. Doe ze in een kookpot samen met 1 Cup water. Laat inkoken.
- Plet vervolgens alles met de stamper tot moes. Neem je zeef er opnieuw bij en giet je Veenbessensap door de zeef. Zorg ervoor dat de sap gescheiden wordt van de pulp. Gooi de pulp weg. Giet bij het overgebleven sap nog 1/2 cup water, zodat het vloeibaarder wordt. Zet even aan de kant om af te koelen.
- De limo
- Pers je citroenen tot je 240 ml sap (= 1 cup) hebt. Afhankelijk van de grootte van citroenen zal je 5-6 citroenen nodig hebben.
- Neem er een waterkan bij. Voeg hierin 1 cup citroensap, de siroop, 1,5 cup Veenbessensap en 3 cups water toe. Meng goed.
- Voeg nog wat ijs toe, en eventueel een takje rozemarijn per glas voor de versiering. Je limo is klaar om te serveren!
Tips
- Hou nog wat citroensap achter de hand om toe te voegen, indien je houd van wat zuurdere limo.
- 1 cup = 24O ml