Vlierbloesemsiroop

Mei-juni is de periode van de vlierbloesems. Maar wil je nog zelf je siroop maken, mag je zeker niet te lang meer wachten. Hier en daar kan je er nog wel vinden, maar je moet vlug zijn. De bijtjes zijn volop in de weer wat wil zeggen dat de bloesems er binnenkort zullen afvallen en veranderen in besjes :). Snel zijn is de boodschap! Lukt het je dit jaar niet meer? Dan kan je dit recept gewoon lekker bewaren voor volgend jaar!

Er zijn verschillende redenen waarom je vlierbloesemsiroop zou moeten maken. Ten eerste: Je kan er natuurlijk super lekkere dingen mee maken, zoals bijvoorbeeld een verrassend heerlijke, kruidige vlierbloesemlimonade die je gewoon MOET proberen! Daarnaast zijn vlierbloesems ook super gezond. Zo zou de vlierbloesem werken als een geneesmiddel tegen hooikoorts, neusverstopping, vastzittende hoest, koorts en nog veel meer! De vlierbloesem zou je immuunsysteem ondersteunen, waardoor het vaak ingezet word tegen griep. Zeker eens de moeite om je in te verdiepen!

Enkele weken geleden hebben we heel wat experimentjes gedaan. We hebben verschillende soorten siropen gemaakt om de smaken te vergelijken en dé beste er uit te halen. We hebben er gemaakt met citroenschijfjes, zeste van sinaasappel en citroen, enz. Wat een verrassende uitkomst was, is dat de vlierbloesemsiroop zonder toevoeging van andere ingrediënten gewoon dé lekkerste was van ze allemaal! Zo simpel zou je denken, maar toch stak deze siroop er voor ons met kop en schouders bovenuit.

Met dit recept maak je zo’n 750 ml Siroop. Je kan de siroop best wel lang bewaren in de koelkast. Zorg dus zeker dat je voldoende siroop op voorraad hebt. Voor de volgende pluk zal je een jaartje moeten wachten :).

kooktips met kids: Onze eigen siroop maken. Li vind het een top-activiteit! Eerst en vooral gaan we samen op bloesemjacht! We hebben een prachtige vlierbessenstruik bij ons thuis, maar daarnaast gaan we ook samen op ‘bloesemjacht’ in bossen enz. Li vind het heerlijk om samen op zoek te gaan en onze zakjes te vullen :).

Tijdens de bereiding helpt Li met het wassen en knippen van de bloesemschermen, afwegen van de ingrediënten en het maken van de siroop.

Vlierbloesemsiroop

Recipe by Farah
Aantal Personen

4

Personen
Voorbereiding

30

minutes
Bereiding

5

minutes
Laten Trekken

2

Dagen

Met dit recept maak je zo’n 750 ml Siroop

Ingrediënten

  • 50 gr Vlierbloesemschermen

  • 2 Cups Water (500 ml)

  • 2 Cups Suiker (400 gram)

  • Benodigdheden
  • Weck-pot

Bereiding

  • Spoel de vlierbloesemschermen grondig af en knip de dikke groene stammetjes er af. Steek de schoongemaakte vlierbloesems in een schone weckpot.
  • Plaats een pannetje op het vuur met 2 cups water en 2 cups suiker. Verwarm tot alle suiker is opgelost. haal het pannetje van het vuur en laat 15 min afkoelen.
  • Voeg de siroop toe aan de weck-pot met bloesems en plaats in de koelkast voor 2 dagen.
  • Na 2 dagen te laten trekken, zeef je de bloesems uit de siroop door middel van een theedoek. Zo zeef je de kleinste deeltjes uit je siroop waardoor je hem nadoen langer kan bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.