Een echte Thaise curry blijft toch wel één van mijn topfavorieten. Het was mijn eerste kennismaking met de Thaise keuken en het was liefde op het eerste gezicht. Ik zei het al eerder: Een Thaise curry is een smaakbom in de mond én een parel voor het oog.
Maar wat is nu precies het verschil met een rode curry? Wel een rode currypasta is gemaakt van rode pepers, een groene currypasta is dan weer gemaakt van van groene pepers. Op zich gaat het om dezelfde pepers, alleen hebben de groene pepers minder lang kunnen rijpen en zijn ze dus vlugger geoogst waardoor ze ook milder van smaak zijn.
De curry zelf is wat afhankelijk van wat je erin verwerkt. De curry zelf heeft een heerlijke verse kruidige maar tegelijk pittige smaak, maar met toevoeging van kaffir limoenblaadjes en Thaise basilicum krijgt het die extra frisse toets. Een topcombo!
Je kan een Thaise curry zo pittig of zo mild maken als je zelf wilt, door toevoeging van meer of minder room. Toch zal een Thaise curry (naar mijn beleving) nét te pittig blijven voor kleine kinderen. Hierdoor kies ik er voor om dit niet te serveren aan kleine kinderen, maar een alternatief te voorzien zoals Thaise gebakken groenten of Thaise Kipsaté.
Een Thaise curry wordt meestal geserveerd met witte Jasmijnrijst.
Thaise Groene Curry Met Scampi
2
Personen10
minutes15
minutes30
minutesIngrediënten
150 ml Kokosroom
2 tl groene currypasta
7 Scampi’s
50 ml Water
1,5 tl Suiker
2 tl Vissaus
15 gr Bamboescheuten
1 Rode Chilipeper
7 gr Thaise Basilicum (Sweet Basil)
2x Kaffir Limoenblaadjes
1/4 tl umamikruiden
Snuifje Peper en Zout
Bereiding
- Scheur de kaffir limoenblaadjes van de stammetjes af, zodat de aroma’s beter in de saus kunnen trekken. Snij de pepertjes in schijfjes en de bamboescheuten in julienne.
- Verhit een scheut olijfolie in een steelpannetje. Voeg de currypasta toe en roer tot de pasta uit elkaar begint te vallen. Voeg op dat moment 1/3 van de kokosroom toe. Meng tot de currypasta is opgelost en laat kort inkoken. Voeg vervolgens het water toe. Je zal zien dat de kleur egaler en intenser wordt. De ‘spikkeltjes’ currypasta zullen verminderen.
- Voeg hierna de scampi toe en meng goed onder zodat deze kunnen beginnen garen.
- Voeg de rest van de kokosmelk toe en roer alles goed onder elkaar. Voeg de bamboescheuten, de kaffir limoenblaadjes en de rode chilipepertjes toe.
- Breng je curry op smaak door het toevoegen van de vissaus, suiker, umami-kruiden, peper & zout. Laat op middelhoog vuurtje sudderen tot de scampi’s gaar zijn.
- Tot slot voeg je de Thaise basilicum toe. Doe dit net voor je het pannetje van het vuur haalt. Als de blaadjes te lang meekoken zullen ze bruin kleuren. Smakelijk!
Tips
- Serveer met een heerlijke kom witte Jasmijnrijst!